Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Regenvertraging leidt tot financiële moeilijkheden bij twee op de drie bouwbedrijven

Door het slechte weer van de voorbije acht maanden kampen negen op de tien bouw- en installatiebedrijven met buitenwerkzaamheden met achterstanden, die intussen in veel gevallen zijn opgelopen tot 1 à 3 maanden. Om die vertragingen weg te werken, zullen vier op de tien bouwbedrijven de komende weken meer overuren dan normaal laten presteren. Aan het bouwverlof wordt, logischerwijs, amper geraakt: 83% past het niet aan.

BKBC - 2024-07-01T113753.757
Adobe Stock

Er is volgens het KMI sinds het begin van de metingen nog nooit zoveel neerslag gevallen als tussen oktober 2023 en mei 2024. En ook tijdens de eerste drie weken van de maand juni viel de regen met bakken uit de lucht. Die recordhoeveelheid regen bracht ook de bouw- en installatiesector in de problemen: maar liefst 89% van de ondernemingen die buitenwerkzaamheden verrichten kampt momenteel met achterstanden. Bij de helft van de bouwbedrijven zijn de vertragingen opgelopen tot liefst één tot drie maanden en bij 12% zelfs tot meer dan drie maanden.

“Ook na het bouwverlof zullen we een tandje moeten bijsteken om de achterstanden geleidelijk weg te werken”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. 39% van de bouw- en installatiebedrijven zal hun werknemers de komende weken meer overuren dan normaal laten presteren om die vertragingen aan te pakken.

Aan het bouwverlof, dat in de meeste provincies ingaat vanaf de tweede week van juli, zal er wellicht niet geraakt worden om achterstanden op te lossen. 83% van de bouw- en installatiebedrijven behoudt het bouwverlof zoals het eerder werd afgesproken en dat ondanks de stevige achterstanden door de recordregen van de afgelopen maanden. “Dat is logisch, want werknemers en bedrijfsleiders in de bouw hebben hun vakantieplannen in onderling overleg al veel eerder vastgelegd. Onze bouwvakkers hebben immers ook recht op vakantie.” Bedrijven die het bouwverlof toch aanpassen, doen dat slechts beperkt, met een aantal dagen tot maximum een week vakantie die wordt verschoven.

Het bijzonder natte weer heeft ook financiële repercussies: 66% van de bouw- en installatiebedrijven ondervindt er financiële moeilijkheden door, 4% zelfs heel zware. Embuild pleit daarom voor uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen, net zoals dat tijdens de coronaperiode van toepassing was. Ook eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn nu volgens de bouwfederatie ongepast.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten