Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Ruim een op de zes bouwbedrijven wijkt af van collectief bouwverlof

Meer dan acht op tien bouwbedrijven volgt het voorgestelde collectieve bouwverlof. Ook al bestaat het principe al sinds jaar en dag, het ‘ongenoegen’ bij de medewerkers hierover groeit. Zo heeft vier op de tien bouwbedrijven medewerkers die de collectieve sluiting liever zien verdwijnen. Bij zes op de tien bedrijven is er vraag naar een flexibelere vakantieregeling.

BKBC - 2024-07-05T112351.245
Adobe Stock

“Ruim één op de zes bouwbedrijven wijkt vandaag af van het collectief bouwverlof”, aldus Bouwunie-topman Waeytens. “Die bedrijven hebben een eigen vakantieregeling. Dat aantal stijgt bovendien jaar na jaar. En is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2016.” Afwijken kan perfect. Het collectieve bouwverlof is een voorstel, geen verplichting. Bouwunie is alvast vragende partij voor een uniforme regeling per gewest: 1 periode voor Vlaanderen, 1 voor Wallonië en 1 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In plaats van een regeling per regio, zoals dat nu het geval is.

Nog uit de bevraging blijkt dat de helft van de zaakvoerders samen met de werknemers vakantie neemt. Vier op de tien zaakvoerders werkt langer door of keert vroeger terug. Ook blijft twee op de drie zaakvoerders bereikbaar tijdens de vakantie.

Bouwverlof en rustdagen

Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Deze vastgelegde rustdagen zijn verplicht en je kan daar als werkgever enkel in uitzonderlijke situaties van afwijken. Voor de verplichte rustdagen dringt Bouwunie al langer aan op een pragmatische aanpak. Bedrijven zouden die op bedrijfsniveau moeten kunnen vastleggen, om meer flexibel met werk en eventuele schoolvakanties te kunnen omgaan.

Voor de wettelijke vakantiedagen sluiten werkgevers en vakbonden elk jaar een akkoord over wanneer die in welke regio vallen. Die collectieve vakantie is een aanbeveling, geen verplichting. Als bedrijf kan je er dus van af wijken, als je de nodige procedures volgt.

Overzicht collectieve bouwverlof

Hieronder een overzicht van het collectieve zomerbouwverlof per regio in Vlaanderen (voor de bedrijven die het collectieve bouwverlof volgen):

  • Brussel-Halle-Vilvoorde: 8 juli t.e.m. 2 augustus
  • Leuven: 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • Antwerpen: 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • Limburg: 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • Oost-Vlaanderen (excl. Lokeren en Hamme): 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • West-Vlaanderen: 22 juli t.e.m. 9 augustus
  • Lokeren en Hamme: 22 juli t.e.m. 9 augustus

Het bouwverlof bestaat vooral omwille van praktische en logistieke redenen. In de bouw werken we met een gerodeerd ploegensysteem. Mocht telkens iemand op een ander moment vakantie nemen, dan zou dit de planning en de werken serieus in de war sturen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten