Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Staat kan jaarlijks tot 200 miljoen euro extra rapen in de bouw

Als een buitenlandse werknemer 183 dagen aanwezig is en werkt in België, moet hij op het verdiende inkomen belasting voor niet-inwoners (BNI) betalen. Zijn werkgever moet hiertoe bedrijfsvoorheffing inhouden en dat doorstorten naar de fiscus. “Alleen vergeet, of vertikt, de fiscus het om die BNI te innen” zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Waardoor de Belgische staat dus al die honderden miljoen misloopt."

BKBC - 2024-05-14T141047.718
Adobe Stock

"Vandaag werken in de bouw zo'n 70.000 gedetacheerde arbeiders en zelfstandigen. En al die gedetacheerden kunnen zorgen voor extra belastinginkomsten voor België", aldus Jean-Pierre Waeytens.

"Maar hier knelt dus het schoentje. Constructiv, het sectorfonds binnen de bouw, kan op basis van onder andere de Limosa-melding precies weten hoeveel en hoelang gedetacheerde arbeiders op onze werven aanwezig zijn. Maar de fiscus gebruikt vandaag dergelijke databanken niet. Mocht ze de Limosa-gegevens gebruiken voor een eerste grove selectie, dan zou ze uit berekeningen van Constructiv jaarlijks 150 tot 200 miljoen euro kunnen innen.”

Volgens Bouwunie is dit zelfs nog een onderschatting. Bouwunie dringt erop aan dat de fiscus hier werk van maakt. "Zodat onze Belgische bouwbedrijven in het algemeen en onze Vlaamse kmo-bouwbedrijven in het bijzonder met gelijke wapens kunnen concurreren. En België extra inkomsten heeft die het kan gebruiken om onze bouwsector te ondersteunen."  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten