Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Unieke ombudsdienst voor de bouw vanaf 2026

Vanaf 2026 zal een federale ombudsdienst alle bouw- en verbouwgeschillen tussen consumenten en aannemers of architecten behandelen. De huidige Verzoeningscommissie Bouw wordt hiervoor uitgebouwd tot een volwaardige Ombudsdienst Bouw.

BKBC (83)
Adobe Stock

In een engagementsverklaring beloven de organisaties om op termijn een uniek contactpunt op te richten waar consumenten met alle mogelijke bouwgeschillen terechtkunnen. Wie vandaag problemen heeft met een bouwbedrijf, aannemer of architect kan op dit moment contact opnemen met twee verschillende diensten. De verzoeningscommissie buigt zich over eerder technische geschillen, de Consumentenombudsdienst behandelt de juridische problemen.

“De overgrote meerderheid van de bouw- en installatiebedrijven werkt zoals het hoort, maar als er dan toch een geschil ontstaat, is het belangrijk dat consumenten en ondernemingen  terecht kunnen bij één dienst waar specialisten ter beschikking staan”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild.

De komende maanden zal de Verzoeningscommissie Bouw verder uitgebouwd worden tot wat op langere termijn de algemene Ombudsdienst Bouw moet worden. Dat moet onder meer gebeuren door sneller gegevens uit te wisselen met de Consumentenombudsdienst, die vandaag niet enkel bouwgeschillen behandelt. 

In augustus is een eerste evaluatie gepland maar de volwaardige Ombudsdienst Bouw is pas voor 2026 voorzien. Intussen kunnen consumenten met bouwproblemen onder andere terecht op ConsumerConnect, het nieuwe platform van de federale overheid dat alle bestaande ombudsdiensten bundelt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten