Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Vergunningsaanvragen in Vlaanderen op laagste peil in jaren

Een historisch laag aantal vergunningsaanvragen voor nieuwbouw; renovatie die opnieuw wegzakt na een korte heropflakkering en sloop- en heropbouwprojecten die blijven afnemen. Uit de ‘Bouwbalans’ van Embuild Vlaanderen, de analyse van de vergunningsaanvragen van 2024, blijkt dat het aantal residentiële bouw- en renovatieprojecten in de komende jaren fors zal afnemen. Het aantal vergunningsaanvragen is bij uitstek de kanarie in de koolmijn om bouwconjunctuur en -activiteit snel en op langere termijn te voorspellen.

BKBC - 2025-02-20T133620.549
Pixabay

“Terwijl de vergunningsaanvragen sterk teruglopen en de prognose voor de bouw verslechtert, weegt ook de pfas-problematiek op de sector”, zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Niet alleen neemt de bouwactiviteit en het aantal woonprojecten af, ook dreigt de onzekerheid rond pfas nog meer stokken in de wielen te steken. Een robuust, veilig en haalbaar kader dringt zich eerder vandaag dan morgen op.”

Nieuwbouw presteert historisch slecht

Voor nieuwbouw staan alle alarmbellen op rood. De vergunningsaanvragen bevinden zich voor 2024 op een historisch minimum. Met 44.609 vergunningsaanvragen doen we 40% slechter dan het piekjaar 2019. Sindsdien is nieuwbouw in vrije val.

Ook sloop en heropbouw neemt af. In 2020 en 2021 kende het aantal gesloopte gebouwen in Vlaanderen een opvallende stijging (+11%) en (+9%). Vanaf 2022 veranderde het patroon en begon het aantal gesloopte gebouwen te dalen, met afnames van respectievelijk 7% in 2022 en 6% in 2023. In 2024 lijkt de daling te vertragen, met een beperkte afname van 1%.

“Met de Bouwbalans brengen we ook de vergunningen voor meergezinswoningen in kaart. Die zijn cruciaal om de bouwshift en verdichting te realiseren. Uit de cijfers blijkt dat het aandeel van de meergezinswoningen schommelingen kent, maar zich blijft situeren tussen de 55 en 60%. Voor 2024 gaat het om bijna 57%”, aldus Caroline Deiteren.

Ook renovaties nemen af

Na een opflakkering in 2023, is het aantal vergunningsaanvragen voor renovaties in 2024 teruggelopen met 6%. Uit de Bouwbalans blijkt de renovatiemarkt jaar na jaar sterke schommelingen te vertonen: goede vooruitzichten worden afgewisseld met negatieve prognoses De renovatiemarkt is bijgevolg te wisselend om de structurele daling van de nieuwbouwmarkt (deels) te kunnen compenseren.

“Momenteel ondergaat jaarlijks 1% van het gebouwenbestand een energierenovatie, maar dat dienen we op te krikken naar 3% om de klimaatdoelen te bereiken. De huidige daling is niet alleen slecht nieuws voor de sector, maar ook voor de huishoudens, die hun centen langs ramen en deuren naar buiten zien verdwijnen. Zij hebben nood aan een beleid dat een prioriteit maakt van energierenovaties om de mensen van het gas af te helpen en energiecrises in de toekomst te vermijden. Dat vinden we vandaag niet terug in het pakket aan maatregelen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten