Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Vier uur per week kwijt door files

Een kwart van de bouwbedrijven verliest wekelijks minstens vier uren door files. Dat blijkt uit een recente bevraging van Bouwunie. “Het hangt sterk af van waar de werf ligt. Ergens op het platteland is het risico op files minder groot dan in de stad. Maar feit is dat onze bouwbedrijven elke week gemiddeld 2,5 uren tijd moeten doden in de files”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-26T095246.135
Adobe Stock

Slechts één op de tien bouwbedrijven rekent de effectieve reistijd als verplaatsingskost door aan de klant. De meerderheid rekent per kilometer, vraagt een forfaitaire kost of verrekent de verplaatsing in het uurtarief. De bouwbedrijven voelen de gevolgen van de toenemende files ook in hun personeelsbestand. Een kwart van de bouwbedrijven verloor al werknemers omdat die de files beu waren. 

Tot nog toe waren bouwbedrijven absoluut geen voorstander van een slimme kilometerheffing. Maar het toenemende fileleed en de daarbij horende gevolgen (kosten en personeelsverlies) doet hen van mening veranderen. Bouwunie ziet enkele strikte voorwaarden. 

  • Het systeem moet administratief eenvoudig en liefst geautomatiseerd zijn. 
  • Het moet leiden tot een effectieve tijdswinst. 
  • De overheid mag de heffing niet zien als een nieuw inkomstenmodel. 
  • Het systeem moet gelden voor iedereen, ook voor particulieren. 
  • De kilometerheffing mag er enkel komen als de verkeersbelasting en de belasting op inverkeersstelling verdwijnen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten