Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Waalse overheid wil schoolvakanties opnieuw bekijken

Al twee jaar hanteert het Franstalige onderwijs een andere schoolkalender dan het Vlaamstalige onderwijs. Waardoor heel wat vakantieperiodes in beide landsgedeelten niet langer samenvallen. Nu kondigt de Waalse minister van Onderwijs aan dat ze bereid is om de bestaande wetgeving aan te passen. Bouwunie juicht dit toe.

BKBC - 2024-10-15T085454.403
Adobe Stock

In de grensstreek zorgt de aparte regeling voor problemen. De verplichte vakantie van de Waalse arbeider die in Vlaanderen werkt valt immers niet samen met de vakantie van zijn kinderen die naar een Franstalige school gaan.

Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Daar kan je als werkgever bijna niet van afwijken. Van die collectieve vakantie kan je als bedrijf wel afwijken, als je de nodige procedures volgt.

Het collectieve bouwverlof bestaat vooral omwille van praktische en logistieke redenen. Als telkens iemand op een ander moment vakantie zou nemen, dan zou dit de planning en de werken serieus in de war sturen. Voor bedrijven in de taalgrensstreek is er tijdens de zomervakantie iets minder een probleem. De zomervakantie in Vlaanderen en de Waalse zomervakantie overlappen elkaar voldoende. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten