Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Wegen- en spoorwegbouwers krijgen meer fiscaalvriendelijke overuren

Wegen- en spoorwegbouwers kunnen voortaan 280 in plaats van 180 fiscaalvriendelijke overuren kloppen. Bouwunie betreurt wel dat de uitbreiding van het aantal fiscaalvriendelijke overuren niet is opengetrokken naar de rest van de bouwsector.

BKBC - 2024-05-29T142612.923
Adobe Stock

Bouwunie reageert heel tevreden. “Het gaat hier in feite over de uitvoering van het sectoraal akkoord 2019-2020”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “We vroegen – en kregen – de uitbreiding voor wegenwerkers en spoorwegbouwers omdat ze vaak op korte tijd grote werken moeten uitvoeren en dus overuren moeten kloppen. 280 fiscaal voordelige overuren geeft meer marge. Werknemers moeten hierop geen sociale zekerheidsbijdragen of belastingen betalen. Voor ons is dat evident, want dat doen ze al aan de volle pot op het voltijdse loon. Zo houden de arbeiders netto meer over op die overuren.”

De toets van Europa

Bouwunie vindt het echter jammer dat de uitbreiding van het aantal fiscaalvriendelijke overuren niet is opengetrokken naar de rest van de bouwsector. Nochtans waren vakbonden en werkgevers dat in hetzelfde sectoraal akkoord 2019-2020 overeengekomen. 

“De regering schermt met Europa. Het zou de toets van Europa niet doorstaan. Maar dat is een drogreden. De overuren voor wegen- en spoorwegbouwers zitten in hetzelfde wetsartikel vervat als dat voor de andere bouwvakarbeiders. Er is dus geen enkele grond om tussen beide een onderscheid te maken”, aldus Waeytens. 

Recuperatie of fiscaalvriendelijke toeslag

Daarenboven vraagt Bouwunie om de andere bestaande regeling aan te passen die het voor onder andere de bouw mogelijk maakt te werken op momenten waarop het normaal verboden is. Zoals op zaterdagen, feestdagen, ’s nachts, enzovoort (de zogenaamde CAO 42-regeling). Wanneer arbeiders op die momenten werken, moeten ze die uren verplicht recupereren. Bouwunie stelt voor om de arbeider zelf te laten kiezen. Kiest de bouwvakarbeider voor recuperatie, dan geniet die van inhaalrust en is er geen toeslag. Wil de arbeider de uren niet recupereren, dan suggereert Bouwunie om de arbeider een toeslag te geven waarop die geen sociale of fiscale bijdragen moet betalen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten