Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Winterweer maakt tekort aan installateurs pijnlijk duidelijk

Uit een recente bevraging van Bouwunie blijkt dat een derde van de installatiebedrijven op zoek is naar extra werkkrachten. Bouwunie pleit andermaal voor een uitsluitend duaal leersysteem in het bouwonderwijs. Maar ook om freelancen in de bouw mogelijk te maken.

Ontwerp zonder titel (72)
Adobe Stock

Kunnen buitenwerkers in regen en vrieskou niet werken, dan draaien installateurs net overuren en wordt andermaal duidelijk dat de sector kampt met een tekort aan mankracht. In het schooljaar 2022-2023 volgden 1.248 leerlingen in de derde graad een opleiding tot installatieberoep. Dat aantal stijgt niet of nauwelijks. Sowieso is de instroom is onvoldoende om het tekort aan mankracht op te vangen.

Volgens Bouwunie zou het moeten mogelijk zijn om vaste contracten aan te vullen met freelancers. Wetgever en inspectiediensten beschouwen de zelfstandige freelancer in de bouw snel als een schijnzelfstandige. Waeytens: “Het is niet meer van deze tijd om zelfstandige freelancers uit te sluiten op onze werven. Zelfstandige freelancers zijn flexibel en zijn een antwoord op de verwachtingen van de klanten enerzijds en de noden van de bouwbedrijven anderzijds.” 

100% duaal leren voor alle bouwleertrajecten is volgens Bouwunie de toekomst. Leerlingen uit het duaal systeem zijn zeer gegeerd en ook voor de scholen en ouders biedt het systeem voordelen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten