Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Zes op de tien bouwbedrijven haalt planning niet voor de zomer

Voor volgende week voorspellen de weermannen en -vrouwen eindelijk wat zomerse dagen, maar de afgelopen maanden geraakte de bouw van de regen in de drup. Zes op de tien bouwbedrijven haalt de vooropgestelde planning niet en loopt vaak weken achterop.

BKBC - 2024-06-21T132006.177
Adobe Stock

“Het aanhoudende slechte weer zorgt ervoor dat zes op de tien bouwbedrijven de vooropgestelde planning niet haalt voor het bouwverlof. De planning wijkt gemiddeld voor een kwart af. De vertragingen zijn dan ook niet van de poes. Gemiddeld vijf tot zes weken, met uitschieters tot meer dan acht weken”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De regen woog daarnaast ook op het rendement en had meer tijdelijke werkloosheid en ontevreden klanten als gevolg. Eén op de tien bouwbedrijven zegt zelfs de zomervakantie aan te passen om toch nog wat werk in te halen.

Fiscaal vriendelijke overuren

Bouwunie vroeg ten slotte op welke manier bouwbedrijven in de toekomst op slechte jaren als deze zullen inspelen. Eén op de drie overweegt om zijn activiteiten uit te breiden om meer flexibel te kunnen werken (bv. ook binnenwerken). Andere gaan investeren in meer beschermingsmateriaal (bv. werftenten). Om bouwbedrijven de kans te geven de achterstand toch enigszins weg te werken wanneer het droger wordt, pleit Bouwunie voor meer fiscaal vriendelijke overuren en het meer soepel omgaan met verplichte rustdagen.

Pragmatische aanpak rustdagen

Wegen- en spoorwegbouwers kunnen voortaan 280 in plaats van 180 fiscaalvriendelijke overuren kloppen. Dat zijn overuren waarop werknemers geen sociale zekerheidsbijdragen of belastingen moeten betalen. Bouwunie vraagt om de uitbreiding door te trekken naar alle sectoren in de bouw. “Zoals vakbonden en werkgevers dat ook waren overeengekomen in het sectoraal akkoord 2019-2020”, aldus Waeytens.

Daarnaast dringt de bouworganisatie aan op een pragmatische aanpak voor de verplichte rustdagen. “Idealiter zouden bedrijven van die vastgelegde dagen op een eenvoudige wijze moeten kunnen afwijken op bedrijfsniveau. Zodat ze flexibeler kunnen inspelen op het weer maar ook op bijvoorbeeld schoolvakanties”, besluit Waeytens.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten