Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Marketing

Bouwunie: renovatie-shocktherapie is een goede zaak mits goede randvoorwaarden

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert een zogenaamde ‘shocktherapie’ voor renovatie in. Bouwunie staat positief tegenover de renovatieverplichting maar plaatst toch ook enkele kanttekeningen.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-15T102358.955
Adobe Stock

“Uiteraard is renoveren belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Om al die renovaties rond te krijgen, heb je echter heel veel aannemers en arbeidskrachten nodig. Files, Lage Emissiezones, circulatieplannen en de parkeerproblemen weerhouden vier op de tien Vlaamse aannemers er nu al van om opdrachten in de grote steden aan te nemen. En dat de bouw kampt met een tekort aan arbeidskrachten, is ook al langer gekend.”

Volgens Bouwunie zal Brussel een soepele houding moeten aannemen om alles gebolwerkt te krijgen. De bouworganisatie denkt bijvoorbeeld aan het snel en vlot afleveren van vergunningen voor inname openbare weg of afvalcontainers en administratief haalbare en betaalbare manieren om als niet-Brusselse bouwonderneming de stad in en uit te rijden en er te parkeren. Daarnaast blijft het belangrijk om meer volk naar de bouw te lokken en om te blijven investeren in steunmaatregelen voor wie wil renoveren. “Voor Vlaamse zelfstandigen en kmo’s is het een opportuniteit om hun werkgebied uit te breiden naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als het Gewest natuurlijk aan de gevraagde randvoorwaarden voldoet.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten