Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Afdichten waterbekken … met een berg minder afval

Om de milieu-impact van de afdichtingswerken aan het waterbekken op de Tacoberg (Tenerife) zo beperkt mogelijk te houden, wordt het Alkorplan Hydro geomembraan van Renolit gebruikt.

Ontwerp zonder titel (20)

Het waterbekken op de Tacoberg is gebouwd in de krater van een vulkaan, het is het grootste reservoir voor irrigatiedoeleinden op het eiland. Het regenwater dat hier terechtkomt, wordt bijna uitsluitend gebruikt voor de irrigatie van bananenplantages, dé belangrijkste bron van inkomsten in deze regio. Het reservoir is 13,70 meter diep en heeft een opvangcapaciteit van 821.739 m³.

De bodem van het bekken bestaat uit een ondoordringbare kleilaag maar toch sijpelde een hoeveelheid water via de zijwanden weg; een probleem dat, gezien de waterschaarste op het eiland, dringend moest worden aangepakt. Door de vele zonne-uren moest het afdichtingsmateriaal ook uiterst uv-bestendig zijn.

Balten, die instaat voor het beheer van alle wateropslagfaciliteiten, koos voor het Renolit-geomembraan Alkorplan Hydro 00414 R SST van 1,5 mm. De hoge vervormbaarheid en flexibiliteit maakt het product zeer geschikt. Het is gemaakt van flexibel polyvinylchloride (PVC-P) en is ideaal voor het opnieuw waterdicht maken, omdat pvc zelfs na vele jaren nog gelast kan worden. Het kan ook gebruikt worden op zeer steile hellingen en heeft een beschermende laag tegen uv-stralen.

Renolit verzamelde de afsnijdingen in grote zakken om te recyclen tot nieuwe membranen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten