Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Alinhout werkt met passie voor ambacht

Het ambachtelijke bedrijf Alinhout is sinds 1939 actief in Antwerpen. De firma is gehuisvest in de oude bottelarij en brouwerij van Whitbread aan de Maatsstraat 53. Het pand ademt geschiedenis, maar staat nu al jaren in het teken van hout in alle vormen en maten. De gepassioneerde vakman en zaakvoerder Koen Boon bewerkt hout met vaak vergeten technieken voor allerlei toepassingen. Dit leverde hem een tijdje geleden de Ambachtsprijs 2016 op, de hoofdprijs van de wedstrijd 'Ambacht in de Kijker' die de Belgische ambachtensector wil promoten.

Alinhout werkt met passie voor ambacht

In het atelier van Alinhout gaan locatie en activiteit wonderwel samen. Overal waar je kijkt, ligt, hangt of staat hout van goede kwaliteit, klaar om bewerkt te worden. Op een totale oppervlakte van 1.200 m² neemt het atelier achterin al gauw 1.000 m² in beslag. Vooraan bevindt zich de opslagruimte voor hout. Boven staan de draaimachines en de indrukwekkende voorraad aan sierlijsten. Beneden worden de duurdere ongeschaafde houtsoorten bewaard, omdat het daar koel en donker is. De temperatuur kan er constant gehouden worden.

Alinhout heeft een enorme stock van ruim 30.000 houten ornamenten, volgens het oude principe vervaardigd. Vooral academiestudenten en kunstenaars snuisteren hier graag in, op zoek naar dat ene juiste ornament. Doorgaans zijn er ongeveer 35 klassieke houtsoorten in voorraad. Er zitten ook houtsoorten tussen die nog moeilijk te krijgen zijn. Telkens wanneer een levering hout arriveert, wordt die met de hand afgeladen om elk stuk op kwaliteit en vochtigheid te controleren.

Passie

Vóór Koen Boon zijn passie voor het houtambacht kwijt kon in Alinhout, werkte hij tot zijn veertigste als leraar houtbewerking aan het Gitok in Kalmthout. In 2009 nam hij het ambachtelijke atelier aan de Maatsstraat in Antwerpen over. 'Ik ben al van kindsbeen gepassioneerd door hout en gefascineerd door de manier waarop je dat kan bewerken. Vooral de vaak vergeten maar uiterst efficiënte technieken interesseren mij. We starten enkel van kwaliteitshout om met oog voor natuurlijk detail en veel ruimte voor creativiteit iets moois en goeds te maken', vertelt Koen Boon enthousiast.

Alinhout maakt sierlijsten, kroonlijsten, deurlijsten en plinten in klassieke en ook nieuwe patronen op basis van een schets, bestaand model of nieuw ontwerp. Op het lijstje staan ook houten schoenzolen voor modeontwerpers, een houten wc-bril, tafels, kasten, stoelen en keukens die op maat worden gemaakt. Dat kan zowel voor klassieke als moderne interieurs. Het ambachtelijke atelier heeft een grote voorraad draai- en freeswerk, maar realiseert op bestelling ook nieuwe ontwerpen, ook de minder gangbare en buitenmaatse.

'Klanten zijn hier welkom voor kleine en grote bestellingen. We verkopen enkel hout op de gewenste lengte, nooit te veel of te weinig. Wij werken zowel voor bedrijven als particulieren en soms ook in onderaanneming. Naast onze vijf vaste medewerkers krijgen we regelmatig stagiairs over de vloer. Daar gaat veel aandacht naartoe omdat we via deze weg proberen het houtambacht te doen herleven. Dat is mijn ambitie en hopelijk kan ik met Alinhout daar een concrete bijdrage aan leveren', besluit Koen Boon.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten