Baksteenproductie blijft stabiel
De totale baksteenproductie in ons land bleef vorig jaar stabiel ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgische Baksteenfederatie. De export daalde wel met 8% na het topjaar 2014, wat vooral toe te schrijven is aan een verminderde export naar de UK.
Na enkele jaren met een zeer zwakke economische groei of zelfs een economische recessie waren de vooruitzichten begin 2015 vrij positief. De Belgische economie trok weliswaar zeer zachtjes aan, al deed ze dat in een te lage versnelling. Volgens de berekening van de Nationale Bank groeide de Belgische economie in 2015 met 1,4%. Amper 0,1% meer dan de groei die in 2014 werd genoteerd. De groei kwam vooral op naam van de dienstensector. In de industrie en in de bouwsector vertraagde het groeitempo echter.
De activiteit in de sector van de nieuwbouwwoningen was in 2014 en 2015 verstoord door de invoering in Vlaanderen van strengere energienormen. Kandidaat-bouwers wilden de strengere normen voor zijn en heel wat bouwaanvragen werden nog vóór 1 januari 2014 ingediend. Dit bracht een versnelling teweeg in de eerste helft van 2014, gevolgd door een periode van terugval. De gevolgen van deze terugval waren ook in 2015 nog steeds voelbaar. Wallonië kende deze terugval niet. Vergunningsaanvragen bleven er de voorbije jaren redelijk stabiel. In Brussel werden de energieprestatie-eisen ook strenger, maar daar werd de maatregel pas van kracht in 2015.
De sector van de renovatie kende, na een groei in 2014, een nog sterkere groei in 2015. Gezinnen kozen eerder voor een verbouwing van een bestaande woning dan voor een nieuwbouw. Het spreekt voor zich dat met deze bouwconjunctuur, vooral in de sector van de nieuwbouwwoningen, het jaar 2015 niet als een gloriejaar zal geboekstaafd worden.
De export daalde wel met 8% na het topjaar 2014.
De uitvoer van gevelsteen is voor de Belgische producenten van kapitaal belang. Sinds 2013 overtreft het volume van de geëxporteerde gevelsteen dat van de gevelsteen die op de binnenlandse markt wordt afgezet. In 2014 was de uitvoer nog liefst 48% gestegen tegenover 2013. In 2015 daalde de export met iets meer dan 8% tegenover 2014. Deze daling is wellicht toe te schrijven aan een verminderde export naar het Verenigd Koninkrijk. In 2014 werd naar dit land immers een uitzonderlijke hoeveelheid baksteen geëxporteerd.
Voor dit jaar verwacht de Belgische Baksteenfederatie een stagnatie van de bouwactiviteit op de binnenlandse markt. Op 1 januari 2016 zijn de energieprestatie-eisen in Vlaanderen opnieuw strenger geworden.
Wellicht zijn de gevolgen van deze verstrengde reglementering op de bouwvergunningsaanvragen minder drastisch dan eind 2013. De wijzigingen in de steunmaatregelen voor de aankoop of de bouw van een woning zullen beslist gevolgen hebben op de bouwconjunctuur. In Vlaanderen werd de woonbonus fors teruggeschroefd en in Wallonië volledig afgeschaft en vervangen door de 'chèque-habitat'.
Totale productie
De totale baksteenproductie in ons land blijft stabiel ten opzichte van 2014. Er worden twee baksteensoorten onderscheiden: enerzijds baksteen voor gewoon metselwerk en anderzijds gevelbaksteen.
De productie van baksteen voor gewoon metselwerk bedraagt 1,050 miljoen m³ en vertegenwoordigt 53,6% van het totale productievolume. De gewone bakstenen zijn zowel volle bakstenen als snelbouwbakstenen. Snelbouwbaksteen beslaat het grootste aandeel in de productie. Deze bakstenen worden gebruikt voor metselwerk van binnenmuren.
De productie van 908.000 m³ gevelbaksteen vertegenwoordigt 46,4% van de totale productie. Gevelbaksteen is ook in twee soorten onderverdeeld: strengpersgevelsteen en handvorm. In 2015 bereikte strengpersbaksteen een productie van 130.000 m³. De productiehoeveelheid van handvormbaksteen bedroeg 778.000 m³.
In- en uitvoer
De uitvoer bedraagt 473.000 m³, wat 24% van de totale productie betekent. De uitvoercijfers worden samengesteld op basis van een rondvraag bij de leden van de Belgische Baksteenfederatie. Het invoercijfer kende een daling tegenover vorig jaar; 99.000 m³ werd bereikt. Hiermee bedraagt de invoer 5% van de Belgische productie.
De Belgische Baksteenfederatie heeft volgende leden: Desta, Dumoulin Bricks, Floren, Hove, Nelissen, Briqueteries de Ploegsteert, SVK, Vande Moortel, Vandersanden Steenfabrieken en Wienerberger.