Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Belgische cementsector heeft vertrouwen in de toekomst

Febelcem, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, hield zopas haar algemene vergadering waar ook het jaarverslag werd voorgesteld. Een vooruitblik op hoe de bouwmarkt dit jaar zal evolueren, toont vooral aan dat de viruscrisis zorgt voor heel wat onzekerheden. Toch kijkt de cementsector met vertrouwen naar de toekomst.

Belgische cementsector heeft vertrouwen in de toekomst (2)
2020 wordt in ieder geval een bijzonder jaar, waarvan de resultaten zullen afhangen van het soort herstel dat vandaag stilaan gestalte krijgt. Laten we niet vergeten dat op het ergste moment van de crisis amper 20% van de ondernemers op een normaal activiteitsniveau bleef werken. Volgens BNP Paribas Fortis bedroeg de impact op de sector 21% in maart en 52% in april.
 
Terwijl begin mei ongeveer 80% van de bedrijven weer actief waren, schat de Confederatie Bouw nu dat de sector een sterke daling van de activiteit zal doormaken. Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere zegt zelfs dat alleen een herstel vanaf het derde kwartaal de daling die de bouwsector dit jaar zal lijden tot 10% zal kunnen beperken. Zelfs de verkoop van woningen is met 47% gedaald.
 
“Dit zijn dus zeer sombere vooruitzichten die verklaard kunnen worden door het feit dat de markt echt ingestort is sinds het begin van de gezondheidscrisis. Het is dan ook duidelijk dat de bouwsector als geheel dringend behoefte heeft aan een grootschalig herstelplan, dat in de eerste plaats gericht is op het ondersteunen van investeringen door gezinnen, bedrijven en overheden. Het uitgangspunt moet een ambitieus fiscaal vastgoedbeleid zijn. Het bouwen en verbouwen moet fiscaal aantrekkelijker worden”, meent Febelcem.

Op volle capaciteit

Op kortere termijn zijn in vele bouwbedrijven discussies gaande om de lengte en/of periode van de zomervakantie aan te passen om het momentum van het herstel niet te doorbreken en eventueel een deel van de opgelopen vertraging te herstellen. Volgens Febelcem zullen de fabrieken van hun leden in elk geval op volle capaciteit draaien, ook tijdens de zomerperiode, om de aannemers effectief te ondersteunen.
 
In het begin van het jaar voorspelde de Confederatie Bouw een groei van het cementverbruik van ongeveer 2,6% in 2020 en 1,9% in 2021. Op basis van de meest recente prognoses zullen de negatieve gevolgen van de crisis voor de woningbouw en de utiliteitsbouw worden getemperd door de burgerlijke bouwkunde.
 
Er werd immers verwacht dat dit segment met ongeveer 7,5% zou groeien, dankzij grote emblematische projecten zoals de aanleg van de tram in Luik, de Oosterweelverbinding in Antwerpen, de werken aan de metro in Brussel, de GEN-werken ... Deze projecten zouden op hun elan moeten kunnen doorgaan of zelfs in een stroomversnelling moeten komen.
 
Op langere termijn blijft de Belgische cementindustrie resoluut positief. Het cementverbruik is immers gebaseerd op solide fundamenten (‘bouwshift’, bijna-energieneutrale woningen, noodzakelijke infrastructuur, enz.) die de leden van Febelcem in staat moeten stellen om met een zeker optimisme naar de toekomst te kijken.
 
“In de wereld van de bouw zijn de noden enorm, en ook daar is een revolutie bezig. Het is zoeken naar het beste compromis tussen de behoeften van een groeiende bevolking, energieneutrale woningen en het stoppen van stedelijke wildgroei. Dat zijn uitdagingen waarbij succes slechts mogelijk is door de integratie van alle stappen in een circulair proces, van conceptie tot hergebruik of recyclage van een gebouw. Cement en beton passen onbetwistbaar in dit opzet. Meer nog: ze zijn essentiële actoren hierin”, zegt Eddy Fostier, voorzitter van Febelcem.

Cijfers

In het jaarverslag worden de cijfers voor het cementverbruik op Belgisch grondgebied met een jaar vertraging bekendgemaakt. Dit betekent dat dit jaar, in het jaarverslag 2019, de industrie de cijfers voor het jaar 2018 publiceert.
 
Het verbruik van grijs cement in België bedroeg 6.302.943 ton in 2018, tegenover het 6.148.312 ton in 2017, een stijging met 2,5%. Ter herinnering, het jaar 2017 daalde licht (1%) ten opzichte van 2016. Ook al is 2018 een goed jaar wat betreft het cementverbruik, het wordt toch gekenmerkt door een zeer aanzienlijke stijging (+16,5%) van de invoer van niet-leden. Opmerkelijk is ook de sterkte van de eigen export van de Febelcemleden, die met 10,1% is toegenomen.
 
Voor 2019 gaf de raming in het begin van het jaar een stijging van het cementverbruik van ongeveer +1,6%, maar de vertraging in de tweede helft van het jaar bracht de laatste ramingen op een stabilisatie of zelfs een lichte daling van het verbruik. In elk geval zullen we moeten wachten tot 2021 om de exacte hoeveelheid cement te kennen die in 2019 in België werd verbruikt.
 
Het volledig jaarverslag is te raadplegen op de website van febelcem.be.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten