Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Betonnen zwaluwwand en vleermuisbunker in één

Bouwbedrijf Kemper heeft een betonnen keerwand gebouwd die zowel een zwaluwwand als een vleermuisbunker omvat. Het project staat in Friesland.

KEMPER beeld1 Plaatsen zwaluwwand

Landschapsbeheer Friesland (LBF) had een bijzonder project voor ogen. Ze wilde namelijk zowel de vleermuisbunker als de zwaluwwand op één locatie in het landschap. Met dit verantwoord en deskundig natuur- en landschapsbeheer wil LBF planten en dieren in een natuurgebied een belangrijke plek geven, alsook verder investeren in soortenbescherming. Keerwandenspecialist Kemper uit Tilburg werd door LBF benaderd, om mee te denken over een oplossing. De bedoeling was om het project zo compact mogelijk te realiseren. Door goed overleg en onderlinge afstemming heeft Kemper een mooi concept voor soortenbescherming ontwikkeld.

Concept

Het project is vakkundig opgebouwd. “De keerwanden creëren de zwaluwwand én de contouren van de vleermuisbunker. Stelcon- industrieplaten van BTE-bedrijf De Meteoor zorgen voor het afdekken van de vleermuisbunker en voorkomen dat er riet voor de nestgaten zal gaan groeien in de toekomst. De Stelcon-betonplaten die nodig waren voor het afdekken van de bunker zijn berekend op de beoogde overspanning en belasting. De grond op de vleermuisbunker moest zelfs tot op één meter opgehoogd worden om het binnenklimaat zo constant mogelijk te houden”, ponneert Rob Reijnders van Kemper.

Het geheel werd geplaatst, aangevuld en afgewerkt door aannemersbedrijf Tebezo uit Genemuiden. Kemper heeft door dit project een nieuw concept voor soortenbescherming beschikbaar. Keerwanden en perronelementen zijn van oudsher de hoofd-productgroepen van Kemper.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten