Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Brandveiligheid is topprioriteit bij Unilin

Een niet-residentieel gebouw moet tegenwoordig voldoen aan een hele reeks eisen en het vraagt van zowel de architect als de aannemer heel wat hoofdbrekens om voor ieder gebouwdeel een technisch passende oplossing te vinden. Met het uitgebreide aanbod Ecoon-dakelementen van Unilin division Insulation wordt deze job een stuk eenvoudiger.

Unilin hoofdfoto
shot by lenzer

Door naast thermische en constructieve eigenschappen ook te focussen op brandweerstand, brandreactie en akoestische prestaties, beantwoordt de isolatiefabrikant met deze systeemoplossingen zelfs aan de meest complexe eisen. De kers op de taart is de brede waaier aan binnenafwerkingen, waardoor ook het interieur aan alle mogelijke normen voldoet.

Het uitgebreide Ecoon-gamma biedt oplossingen aan voor de specifieke noden van elk project in verschillende prestatieniveaus, zowel voor de brandweerstand als de brandreactie. Naast een stabiliteit bij brand (R) van 30 of 60 minuten, zijn de oplossingen bovendien ook scheidend (EI) en kunnen ook dakramen in de elementen worden geplaatst.



“Voor een nieuw woonzorgcentrum in het Brusselse werden wij onlangs gecontacteerd door de aannemer met de vraag naar een budgettaire REI60-oplossing. Wij dachten meteen aan onze DS REI60-dakelementen. Deze zorgen door de combinatie van minerale wol en pir voor een brandweerstand van 60 minuten (REI60). De eenvoudig af te werken binnenzijde zorgt tevens voor een verbeterde brandreactieklasse (B-s1,d0)”, zegt project sales manager Peter Benkö.

 

Door de optimalisatie van het paneel kon waar nodig een sterker element worden voorzien. Zo werd zowel het kostenplaatje van het geheel beperkt als de gevraagde overspanning gehaald. Alles werd geleverd volgens het vooropgestelde legplan zodat geen bijkomende bewerkingen nodig waren. Het volledige dak van 700 m² was op die manier lucht-  en waterdicht op drie werkdagen.

 

De totale dikte van alle componenten (tengellatten, onderdak, kepers, binnenafwerking en isolatie) maakt het daksysteem tot 26% slanker dan courante oplossingen in een klassiek spantendak gecombineerd met een brandwerende binnenafwerking. Omwille van de systeemoplossing, kunnen de Ecoon-dakelementen voor dezelfde U-waarde een meer compacte gecertifieerde isolatieopbouw aanbieden.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten