Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Brick Award 24 eert internationale pioniers in baksteenarchitectuur

De internationale tweejaarlijkse Brick Award wil innovatie en uitmuntendheid in baksteenarchitectuur bevorderen. Voor de elfde editie, met in totaal 743 inzendingen uit 54 landen, koos de jury winnende projecten in vijf categorieën – "Feeling at home", "Living together", "Working together", "Sharing public spaces", "Building outside the box" – en een algemene hoofdprijswinnaar.

BKBC - 2024-06-10T114231.971
Luis Diaz Diaz

De hoofdprijs ging naar de Britse studio Níall McLaughlin Architects en hun project "International Rugby Experience", een tentoonstellings- en evenementen centrum in Limerick gewijd aan de rugbysport, in de Brick Award-categorie "Sharing public spaces". Het ontwerp is geïnspireerd op de beroemde kerken van Limerick en behoudt tegelijkertijd een moderne esthetiek, waardoor het gebouw past binnen de omgeving en deze tegelijkertijd esthetisch verbetert.

De categorie "Feeling at home" werd gewonnen door de Paraguayaanse studio Equipo de Arquitectura, die in hun "Intermediate House" gebruikmaken van gecomprimeerde aardeblokken, wat zorgt voor temperatuurregeling met lage uitstoot.

De prijs voor "Living together", de categorie voor meergezinswoningen, ging naar het Argentijnse team van Estudio Arqtipo voor het realiseren van een combinatie van tien wooneenheden op een smal hoekperceel, waarbij elke eenheid een private buitenruimte kreeg.

In de categorie "Working together" kwamen de twee samenwerkende Ierse studio's Grafton Architects en O'Mahony Pike Architects als eerste naar voren met hun nieuwe hoofdkantoor voor de Electricity Supply Board of Ireland. Ze slaagden erin moderne bouwstandaarden te combineren met de historische esthetiek van Dublin.

De prijs voor "Building outside the box" ging naar een gezamenlijk project van de studio's HANGHAR uit Spanje en PALMA uit Mexico. Voor een architectuur- en designfestival bouwden ze een tijdelijke artistieke bakstenen constructie getiteld "Types of Spaces" in een smalle doorgang in de Spaanse stad Logroño, die bezoekers door verschillende architecturale stijlen leidt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten