Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

De Regie der Gebouwen zal eind juni de renovatie en restauratie afronden van de daken van het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. Het ging om een totale dakoppervlakte van liefst 18.485 m². Begin dit jaar werd ook de renovatie gestart van de daken van Autoworld, waarbij het gaat om een oppervlakte van meer dan 9.000 m². In juni start ook een Haalbaarheidsstudie die moet resulteren in een eerste aanzet voor de masterplannen voor de binnenrestauratie.

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond ©GlobalView_52 (1) - Copy
De werken kaderen in de grootschalige en meerfasige renovatie en restauratie van de daken van de musea in het Jubelpark, die van start gingen in oktober 2018. De noodzaak van de werken drong zich op door de slechte staat van sommige daken. Omdat het gaat om een gigantische oppervlakte, meer dan 31.000 m² in totaal ofwel zes voetbalvelden, en de musea open blijven tijdens de werken, zijn de renovaties gespreid over vier fasen en verschillende jaren.
 
“De werkzaamheden vorderen goed. Deze vooruitgang weerspiegelt de prioriteit die wij willen geven aan zowel de symbolische waarde van sommige van onze gebouwen als onze wens om hun energieverbruik te verminderen. Bovendien kunnen wij alleen maar verheugd zijn over het feit dat deze opmerkelijke gebouwen deel uitmaken van ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed.”
 
“Het Museum voor Kunst & Geschiedenis herbergt één van de mooiste collecties van Europa. De renovatie van het dak was meer dan nodig, en vormt een nieuw begin voor het museum. De werken vormen een essentiële eerste stap om werk te kunnen maken van de renovatie van de volle 20.000 m² tentoonstellingsruimte van het museum, en van het kwaliteitsvol conserveren van de omvangrijke collectie. De nieuwe dynamiek rond het museum maakt, in een ruimer kader, ook deel uit van de herontwikkeling van de site van het Jubelpark, waar we deze legislatuur verder werk van maken. Het masterplan van 2016 bevat duidelijke ambities voor de toekomst van deze site”, zeggen de staatssecretarissen Thomas Dermine en Mathieu Michel.
 
“De renovatie en restauratie van de daken van het Museum Kunst & Geschiedenis was geen gemakkelijk karwei. Het museum bestaat uit een combinatie van verschillende soorten dakconstructies en dakbedekkingen, die op verschillende plaatsen doorbroken zijn door glaspartijen. Een bijkomende uitdaging was dat alles volgens de oorspronkelijke technieken en materialen moest vernieuwd worden, aangezien de gebouwen van de musea in het Jubelpark beschermd zijn als monument. Dankzij het aanbrengen van dakisolatie en het voorzien van thermisch isolerende beglazing voor de lichtstraten, zullen de musea nu ook hun energieverbruik kunnen verminderen”, verklaart Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal en voorzitter van het directiecomité van de Regie der Gebouwen.
 
De werken bestonden uit:
• Het vernieuwen van de dakbedekking uit zink, leien, lood en epdm;
• Het aanbrengen van thermische isolatie;
• Het vernieuwen van de dakkoepels;
• Het renoveren van de lichtstraten zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke uitzicht;
• Het plaatsen van zonwerende, thermische isolerende beglazing;
• Het verbeteren van de regenwaterafvoer;
• Het verwijderen van dak-elementen die niet meer in gebruik zijn (schoorstenen, ventilatiebuizen, enz.);
• Het restaureren van de deksteen uit blauwe hardsteen en herstelling van de voegen;
• Het verbeteren van de levenslijnen en ladders om de veiligheid bij onderhoudswerken te verbeteren;
• Het vernieuwen van de bliksemafleiders.
Autoworld
 
De vernieuwing van de daken van Autoworld werd in januari gestart. De werken zullen in het voorjaar van 2022 voltooid zijn. De werken omvatten:
• Het renoveren van de verticale glaspartijen zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke uitzicht;
• De vernieuwing van de lichtstraten met thermische isolerende beglazing;
• De isolatie en vernieuwing van de zinken daken.

Legermuseum en Triomfboog

In de vierde en laatste fase zullen de daken van het Legermuseum en de terrassen op de Triomfboog aan bod komen. Deze zal van start gaan begin januari 2022 en voltooid zijn in de loop van 2023.
 
De daken van het Legermuseum zijn ongeveer 13 jaar geleden nog gerenoveerd en daarom zullen alleen de verticale glaspartijen, de lichtstraten en de koepels vernieuwd worden. Tijdens de eerste fase werd al een proefrestauratie uitgevoerd voor de verticale glaspartijen van de Luchtvaarthal. Bijkomend werd in 2020 ook een deel (100 m²) van de zinken dakbedekking van de Bordiauhal vernieuwd als gevolg van stormschade door de stormen Ciara en Dennis in februari 2020.
 
Om de werken uit te voeren aan het dak van Autoworld werd een werfzone ingericht op de Esplanade, aan de voorgevel van het museum. In mei werd er een torenkraan geïnstalleerd, die in het najaar van 2021 verhuist naar de achterzijde van Autoworld. Ook de zuidingang tot de Esplanade, die loopt via de Ridderschapslaan (kant Nerviërslaan), is door de werken sinds 1 februari 2021 afgesloten gedurende een jaar. De toegang voor het toegelaten verkeer verloopt via de noordingang van de Ridderschapslaan (kant Renaissancelaan).

Andere projecten

Behalve de dakenrenovatie lopen er nog andere grote projecten op de Jubelparksite. Zo wordt momenteel het lichtplan voor de zone rond de musea herzien. De bedoeling is om het aanwezige erfgoed beter in de kijker te zetten en het energieverbruik terug te dringen. Het lichtplan wordt uitgevoerd door Beliris. De totale kostprijs bedraagt ongeveer 1,6 miljoen €, btw inbegrepen. De Regie der Gebouwen financiert hiervan ongeveer 31%. De werken zouden in de zomer van 2021 voltooid moeten zijn.
In maart 2021 werd ook gestart met de renovatie van de tentoonstellingszalen van het circuit 19de en 20ste eeuw in het Museum Kunst & Geschiedenis. De zalen worden in hun oorspronkelijke staat gerestaureerd zoals de Wolferszaal die de Regie der Gebouwen van 2016 tot 2017 renoveerde. Het vernieuwde circuit zal de 19de en 20ste-eeuwse collectie van het museum herbergen. De werken duren ongeveer een jaar. De Regie der Gebouwen investeert ongeveer 2 miljoen € (inclusief btw) in dit project.

Haalbaarheidsstudie

Ten slotte gaat in juni een haalbaarheidsstudie van start, die moet resulteren in een eerste aanzet voor de masterplannen voor de binnenrestauratie en de herinrichting van het Museum Kunst & Geschiedenis en van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). De Regie der Gebouwen zal de studie opvolgen. De totale kostprijs van deze haalbaarheidsstudie bedraagt ongeveer 1,6 miljoen €, btw inbegrepen.
 
Deze studie behandelt zowel het Museum Kunst & Geschiedenis als het KIK en onderzoekt wat er mogelijk en nodig is op de site om te voldoen aan de toekomstvisies van beide instellingen. De site zal worden opgemeten en er zal naar synergiën gezocht worden. Na de haalbaarheidsstudie, die voltooid zou zijn tegen juni 2022, wordt er een specifieke studie uitgevoerd per instelling om hun concrete en specifieke noden te onderzoeken.
 
Beide studies, zowel voor het Museum Kunst & Geschiedenis als voor het KIK, lopen van juni 2022 tot oktober 2023. Vervolgens wordt op basis van de afzonderlijke studies een masterplan voor de werken opgemaakt per instelling. Voor de werken zelf is de timing nog onduidelijk, vermits dit zal afhangen van de resultaten uit de studies.

Technische fiche

• Eigenaar: Belgische staat
• Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
• Aannemer: SIX bvba
• Dakmaterialen: APOK
• Totale dakoppervlakte (4 fasen): ongeveer 31.000 m²
• Duur van de werken (4 fasen): 2018-2023
• Globale investering (4 fasen): ongeveer 21 miljoen €, btw inbegrepen.
• Waarvan:
• 52,5 % gefinancierd door de Regie der Gebouwen
• 47,5 % gefinancierd door Beliris
Foto’s: © Regie der Gebouwen – Globalview.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten