Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Het dak van de Sint-Libertuskerk te Nekkerspoel is in slechte staat en dringend aan restauratie toe. Het stadsbestuur van Mechelen heeft daarom beslist om een dakrestauratieproject te starten. Het ontwerp voor de dakrestauratie zal worden opgemaakt door architect Mark Lauwers.

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel
De Sint-Libertuskerk behoort tot de Catharinaparochie die bestaat uit acht Mechelse kerken. De kerk wordt buiten coronatijden veel gebuikt door de lokale gemeenschap voor religieuze bijeenkomsten. Het renovatiedossier voor de Sint-Libertuskerk doorliep reeds een langdurend traject, waarbij tot op heden enkel de restauratie van de torenspits (2011) werd uitgevoerd.
 
“De dakwerken zijn nu het meest dringend gezien het acute risico voor gevolgschade in het interieur, zoals blijkt uit de inspectierapporten door de monumentenwacht en de verslaggeving in 2020 uitgevoerd in het kader van periodiek nazicht en kleine herstellingswerken aan onze kerkgebouwen. Om schade te beperken moeten we nu al aan de slag met de opmaak van dit renovatiedossier”, zegt Koen Anciaux, de Mechelse schepen van Monumenten.
 
De noodzakelijke dakwerken hebben onder meer betrekking op de stalen dakstructuur, de dakbedekking in natuurleien (die meer dan 100 jaar oud zijn), de hemelwaterafvoer, de dakaansluitingen met de muren en de muurbekroningen.
 
De voorlopige kostenraming die werd opgemaakt door de architect bedraagt 819.723 €, werken en ereloon. De subsidie van het agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid voor niet beschermde eredienstgebouwen wordt voorlopig geraamd op 225.000 €.
 
De werken kunnen starten na goedkeuring van het restauratiedossier door het agentschap Binnenlands Bestuur. Dat zal vermoedelijk in 2024 zijn. In dat geval kunnen de werken worden afgerond in 2025.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten