Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

"De motivatie en persoonlijke investering van elk individu in zijn onderwijs- en beroepskeuzes zijn doorslaggevend voor succes”

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van Serge Martin, CEO  RenoWindow & Fineo Glass bij AGC Glass Europe.

CEO AGC
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Serge Martin: Digitalisering in de breedste zin van het woord. In de eerste plaats om de eindgebruiker in staat te stellen de beste keuzes te maken op het gebied van persoonlijke behoeften en milieu-impact. Maar ook om de volledige waardeketen te verbeteren. Wat producten betreft, ligt de grootste uitdaging volgens mij niet zozeer in de beschikbare technologieën, maar vooral in de snelheid waarmee de bouwsector deze toepast. De bouw is nog te verdeeld en te weinig geneigd te innoveren.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
S.M.: Zonder in een karikatuur te vervallen: een loodgieter is tegenwoordig moeilijker te vinden dan een programmeur. De digitale golf mag niet de boom zijn waardoor men het bos niet meer ziet. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2021 waren er, volgens Statbel, bijna 150.000 vacatures in België. 40% in industrie en bouw, zelfs meer dan 50% als we de transportsector meetellen. Van handenarbeid, die vaak onterecht ondergewaardeerd wordt, tot technische profielen, we kampen met een tekort aan gekwalificeerde kandidaten zowel in de fabriek als op het terrein. In het geval van RenoWindow is een ervaren timmerman voor het veldwerk net zo zeldzaam als een elektricien aan een productieband. Het is de motivatie en de persoonlijke investering van ieder individu in zijn of haar onderwijs- en beroepskeuzes die bepalend zullen zijn voor ontplooiing en succes.
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
S.M.: Het is gemakkelijk een karikatuur te maken van de Belgische arbeider. De covidcrisis heeft ons laten zien hoe veerkrachtig ze kunnen zijn. Ondanks de twijfels die sommigen tot voor kort hadden, is telewerken echt doeltreffend gebleken. Het productieteam en de mannen op het terrein hebben de nodige inspanningen geleverd om zich aan te passen zowel tijdens de kalmere als nu meer drukke periode. Tegenslag en afstand hebben, paradoxaal genoeg, de banden binnen het bedrijf versterkt en iedereen in staat gesteld de meerwaarde van zijn collega's en managers op te merken. 
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
S.M.: De grootste bedreiging is stilstand, het onvermogen om de behoeften van de klant en de samenleving te begrijpen, en daaruit voortvloeiend het gebrek aan innovatie. Dit is waar de bouw het zwakst is. De invoering van nieuwe producten, processen of diensten neemt vaak meer dan vijf tot tien jaar in beslag. Deze stagnatie leidt tot een banalisering waardoor lokale spelers kwetsbaarder worden tegenover spelers uit lageloonlanden. Voor de bouw is een belangrijke rol weggelegd bij de verwezenlijking van de Fit for 55-milieudoelstellingen. Er bestaan al veel oplossingen die momenteel nog onvoldoende worden toegepast. De goedkoopste en minst vervuilende kWh is diegene die niet verbruikt wordt. Op dit vlak kan de bouwsector, zowel bij renovatie als bij nieuwbouw, het verschil maken door op eigen initiatief een versnelling hoger te schakelen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, … straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
S.M.: Een structuur die lang meegaat is niet noodzakelijk duurzaam op vlak van milieu. De impact van de levensduur meten is waarschijnlijk de eerste parameter om rekening mee te houden. Er moet bv. een evenwicht gevonden worden tussen structurele bouwelementen met een lange levensduur en de flexibiliteit in het toekomstige gebruik ervan of de integratie van nieuwe technologieën die zich op korter termijn ontwikkelen. Kortom, dit zou het tegenovergestelde kunnen zijn van het façadisme dat we maar al te goed kennen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten