Dempers houden vier ton metaal in toom
Wanneer metaal en staal op elkaar botsen, kunnen zelfs de stevigste vultrechters kapotgaan. Dat heeft ook het Duitse bedrijf Wieland-Werke AG ondervonden. Omdat de constructie van een sorteerinstallatie voor metaalafval erger werd beschadigd dan gedacht, installeerde de specialist in koperverwerking machineonderdelen van ACE Stoßdämfper GmbH. De onderhoudsintervallen zijn hierdoor flink langer geworden.
Koper is één van de oudste door de mens gebruikte metalen en niet meer weg te denken uit bijvoorbeeld elektro-installaties of als bestanddeel van munten. De positieve eigenschappen van dit zware metaal zijn een goede vormbaarheid, stevigheid, bestendigheid en een uitstekende warmte- en stroomgeleiding.
Lade met veiligheidsdempers.
Wieland-Werke AG uit het Duitse Ulm is uitgegroeid tot wereldwijd producent van halffabricaten uit koperlegeringen. Het bedrijf heeft bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van ruwe materialen waarbij natuurlijke bronnen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en het milieu en de gezondheid worden ontzien. Dit is vooral mogelijk door een goede samenwerking met klanten, onderzoeksinstellingen en andere partners.
Een sorteerinstallatie voor metaalafval vormt een belangrijke schakel in de duurzame omgang met natuurlijke bronnen. “De sorteerinstallatie scheidt metaalschraapsel en zorgt ervoor dat een zo groot mogelijk deel kan worden hergebruikt. Wanneer dan regelmatig ongepland onderhoud aan de installatie gepleegd moet worden, druist dit in tegen onze inspanningen om zo effectief en duurzaam mogelijk te werken”, vertelt Felix Scherb, project engineer op de hoofdvestiging van Wieland in Ulm.
De lade staat bovenop 20 veiligheidsdempers.
Precies dat was het geval in de eerste maanden dat de installatie in bedrijf was. De reden hiervoor was snel duidelijk: nadat de metaaldeeltjes via zeefgoten in diverse korrelgroottes zijn opgedeeld, belanden de restanten met een massa tot wel 4.000 kg in een vultrechter.
Van hieruit komen ze na een vrije val van 2,3 m terecht in een massiefstalen opvangconstructie, die lijkt op een reusachtige lade. Bij een valhoogte van 2,3 m zorgt de metaalmassa voor een te sterke belasting van zowel de la als de onderliggende constructie. Als gevolg daarvan ging de vultrechter regelmatig kapot. Daarom nam Felix Scherb contact op met ACE Stoßdämpfer, gespecialiseerd in dempingsoplossingen.
Zacht bedje
Op basis van het gewicht, de valhoogte en het ritme van acht botsingen tussen het metaal en staal per uur, viel de keuze op de Tubus-dempers van het type TC137-90 van ACE. In totaal werden twintig van deze veiligheidsdempers gemonteerd. De lade waarin de metalen brokken uit de vultrechter terechtkomen staat hier bovenop.
De Tubus-TC-S productreeks van ACE.
Met name de veiligheidsdempers van het type TC-S en TC zijn geschikt voor het dempen van grote massa’s. Dit zijn voordelige oplossingen met een hoge energieabsorptie. De onderhoudsvrije moderne machineonderdelen zijn geschikt voor een energieopname van 450 Nm tot 17.810 Nm en worden vooral gebruikt in laad- en hefinstallaties, hydraulische apparaten en kraaninstallaties.
Het brede toepassingsgebied is te danken aan het unieke duale concept van de TC-S familie, maar ook de krachtabsorptie van de afzonderlijke TC-types van 1.210 Nm tot 14.140 Nm zijn voor veel constructies voldoende – vooral omdat ze, zoals in Ulm, dankzij hun compacte afmetingen in vijf rijen met elk vier stuks probleemloos in staalprofielen kunnen worden geschroefd.
Het gebruikte type TC137-90 behoort tot één van de grootste veiligheidsdempers met een diameter van 64mm tot 176 mm. Sinds de inbouw in de sorteerinstallatie van Wieland zijn nu langere onderhoudsintervallen mogelijk, en van uitval is geen sprake meer geweest.