Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Dou-Beton blijft investeren

Dou-Beton Flooring Systems bouwde zopas een nieuwe welfselfabriek langs de E17 in Kruisem (vroeger Kruishoutem). Die komt goed zes jaar na de start van de welfselfabriek in Leuze-en-Hainaut en elf jaar na de start van de betonblokkenfabriek van Dou-Beton Blocks in Spiere. Het bedrijf ziet een mooie toekomst voor de markt van welfselvloeren.

Dou 1

“We zochten al langer naar een geschikt terrein in Oost- of West-Vlaanderen, om dichter bij onze grootste welfselklanten te kunnen produceren. Het aanbod aan terreinen is echter beperkt in aantal en in oppervlakte en vaak hanteren intercommunales voor nieuwe bedrijfsterreinen selectiecriteria waarbij wij als producent van prefabbeton nooit als beste kandidaat uit de bus kunnen komen. Dit terrein in Kruisem konden we kopen van Nollens Poultry, dat de grond zelf niet langer nodig heeft. De site is goed ontsloten en inzake grootte is het net wat we nodig hebben”, weet zaakvoerder Hans Mullie van Dou-Beton.

“We konden de welfselproductie ook uitbreiden in Leuze-en-Hainaut, wat overigens administratief makkelijker en dankzij de subsidies en de voordeliger grondprijs zelfs goedkoper zou zijn. Maar de familie Douterloigne voelt zich toch meer verbonden met Oost- en West-Vlaanderen, en wil geografisch de productie spreiden, ten dienste van de klanten. In Kruisem zitten we in het hart van de Vlaamse betonindustrie, met tal van collega’s die op niet meer dan een spreekwoordelijke steenworp gevestigd zijn. Bovendien winnen we vanuit Kruisem voor de meeste Vlaamse klanten zowat een uur aan transporttijd, wat toch steeds belangrijker wordt”, stelt Hans Mullie.

De nieuwbouw van afgerond 3.000 m² groot staat op een terrein van 3 ha dat bijna volledig verhard is om als opslag ingezet te kunnen worden. Het gebouw werd opgetrokken door Willy Naessens Industriebouw. De betoncentrale werd geïnstalleerd door UBO uit Nederland, terwijl Creus uit Poperinge de welfselcarrousel mocht leveren. De investering kostte samen met het terrein goed 15 miljoen €. De realisatie verliep in een recordtempo. In juni van vorig jaar ging de eerste spade in de grond en in december was de welfselfabriek operationeel en werd begonnen met het opbouwen van de voorraden.

“Wat we ook zien sinds de start van de productie in Kruisem is dat aannemers en bouwmaterialenhandelaren al sneller zelf eens binnenspringen voor afspraken, inlichtingen of een babbel. Dat zal nog vaker kunnen eens deze nieuwe fabriek zoals die in Leuze zijn eigen studiebureau heeft”, voorspelt Hans Mullie.

De welfselfabriek van Dou-Beton Flooring Systems is een verbeterde kopie van die in Leuze-en-Hainaut. “Toen we daar onze eerste welfselfabriek onder de naam Dou-Beton realiseerden was dat echt goed doordacht en met toptechnologie. De praktijk leert vaak dat desondanks details nog beter kunnen, o.m. inzake waterterugwinning, de opvang van zaagslib en het stofvrij leveren van grondstoffen, en ook de technologie staat niet stil. Met deze nieuwe fabriek staan we opnieuw op de eerste rij inzake kwaliteit, nauwkeurigheid en rendabiliteit. We produceren hier 1.500 m² welfsels per dag, net als in Leuze. Als er een piek komt in de vraag kunnen we vlot tot 2.000 m² per dag gaan. De eigenlijke productie verloopt automatisch, zodat we voor de fabriek niet meer dan twee arbeiders en twee bedienden nodig hebben”, vertelt Hans Mullie. Op termijn komt er in Kruisem nog een kantoor dat zal fungeren als administratieve hoofdzetel van de groep.

Alle welfsels die in Kruisem geproduceerd worden, zijn standaardproducten in ruwe of gladde uitvoering, 13 cm of 17 cm hoog afhankelijk van belasting en gebruik. Wel worden speciale bewerkingen en passtukken op maat gezaagd volgens de plannen van de architect, aannemer of bouwmaterialenhandel. Dit met een volautomatische zaaglijn.  “Onze voorraden zijn onze sterkte. In principe kunnen de bestellingen die we binnenkrijgen de volgende dag al klaarliggen om afgehaald te worden.  Bovendien zijn onze welfsels goedkoper en eenvoudiger te plaatsen dan andere vloeroplossingen”, weet de zaakvoerder van Dou-Beton Flooring Systems.

“De meeste van onze welfsels komen terecht in huizen van de bekende Belgische verkavelaars. Ondanks de aangekondigde betonstop is er nog steeds veel vraag naar dergelijke vrijstaande of halfopen woningen. Zolang er vraag is, zal er ook aanbod zijn. We merken dat steeds vaker grote percelen met een oude villa heringedeeld worden om daar verschillende afzonderlijke huizen op te trekken. En ook voor ingrijpende woningrenovaties in de centra van steden en gemeenten leveren wij vaak welfsels”, kijkt Hans Mullie vooruit.

De fabriek en het studiebureau van Dou-Beton Flooring Systems in Leuze zullen zich voortaan nog meer concentreren op het zuiden van België. “Een klein deel van de welfselproductie van Leuze en Kruisem gaat naar Frankrijk. Dat is voor ons nochtans geen evidente markt. In België werken wij doorgaans met bouwmaterialenhandelaren die zelf vrachtwagens met een grote kraan hebben die onze producten hier komen ophalen en ze op de bouwplaats meteen kunnen plaatsen. Voor Frankrijk moeten we meestal zelf instaan voor het leveren en plaatsen. Maar het blijft wel een interessante afzetmarkt voor ons”, besluit Hans Mullie.

Hij heeft al heel concrete ideeën voor de volgende grote investering van de groep Dou-Beton. “We gaan het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is, maar in de hoofden van de familie Douterloigne staan al een aantal zaken vast. De volgende grote investering zal uiteraard opnieuw betongerelateerd zijn en de locatie hebben we reeds.”

“In Spiere begon het verhaal van Dou-Beton, waar de familie Douterloigne een supermoderne fabriek bouwde voor de productie van betonmetselstenen. Die fabriek heeft zijn vaste stek gevonden in een voorts heel stabiele afzetmarkt in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.  De bedoeling is om te blijven investeren in de toekomst, en dit met moderne fabrieken en een klein, gemotiveerd team, om kwaliteit en service te blijven garanderen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten