De kwaliteitseisen worden alsmaar ambitieuzer. De focus komt te liggen op de prestaties van de woning, eerder dan op de bewoonbare oppervlakte. Er is een stijgende vraag naar prefabmodules voor scholen en publieke instellingen. Op de Europese bouwmarkt is een duidelijke verschuiving aan de gang van traditionele naar innovatieve bouwmethodes. De tijd waarin alles baksteen per baksteen werd opgebouwd, loopt stilaan op zijn einde. Zowel aannemers als eindklanten voelen de nood om ‘bouwen’ anders aan te pakken en liefst op een snellere, efficiëntere en kostensparende manier.
beSteel anticipeerde op deze trend door staalframes op de markt te brengen. Na de succesvolle realisatie van projecten waar de staalframestructuur in volledige panelen werden geleverd, besloot het bedrijf de volgende logische stap te onderzoeken: het in de fabriek bekleden van de frames. Gevoed door de expertise die de jongste jaren werd opgebouwd ontstond FastWall, een duurzaam prefab bouwsysteem waar het staalframe meteen wordt voorzien van de structurele beplating.
“De benaming ‘prefab’ is inmiddels een beetje achterhaald, tegenwoordig wordt steeds vaker de term ‘off-site construction’ gebruikt. Het is een principe waar gefocust wordt op de realisatie van de volledige constructie in het atelier of de fabriek voorafgaande aan de werken op de bouwwerf. FastWall kent geen beperkingen en is geschikt voor zowel kleine als grote projecten met verschillende niveaus”, zegt Hélène de Troostembergh, zaakvoerder van beSteel.
Bij deze methode wordt het product op maat afgeleverd op het exacte tijdstip dat de klant dit verwacht. Er is geen tijdverlies en er is meer tijd voor de effectieve opbouw van de eigenlijke constructie. Het beSteel FastWall-systeem maakt de plaatsing snel en duidelijk en zorgt daardoor voor een snellere oplevering en een verkorting van de tijd die op de bouwwerf moet worden doorgebracht.
Veel mankracht komt er niet aan te pas. Drie mensen zijn voldoende: iemand om de kraan te bedienen en twee anderen die de panelen effectief plaatsen. In vergelijking met de traditionele methode is het bouwen met staal veel lichter en daarom ideaal voor het optoppen van bestaande constructies. De belasting van de staalframeconstructie op de fundering is liefst 20% lager dan deze van een traditionele constructie. De FastWall is bovendien een duurzaam materiaal dat mooi past in het cradle to cradle-principe, wat neerkomt op een 100% recycleerbaarheid zonder kwaliteitsverlies.
De trend naar verduurzaming van onze gebouwen gaat onverminderd voort. Sinds de oliecrisis van de jaren ’70 in de vorige eeuw groeit het bewustzijn dat we verantwoord moeten omspringen met de grondstoffen van onze planeet. Na het geleidelijk invoeren van strengere isolatie- en energieprestatienormen worden nu ook verwachtingen geuit over het ruimtegebruik van gebouwen en hun recycleerbaarheid.
“Geprefabriceerde staalframeconstructies kunnen het antwoord bieden op deze uitdagingen. De lichtgewicht constructies laten toe eenvoudig en snel energetisch efficiënte gebouwen te plaatsen. Daarom is off-site construction de toekomst. De digitale voorbereiding van het volledige bouwproces verkleint namelijk de kans op mogelijke fouten op de bouwwerf. Dit maakt dat de kwaliteit van het eindproduct eenvoudiger te controleren is, ook wat betreft het voldoen aan de huidige bouwvoorschriften en energienormen”, besluit Hélène de Troostembergh.