Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Duurzaam Fraké-hout voor buitengevels

H3houtskeletbouw en architectenbureau Atelier83.be hebben in Kasterlee een mooi woonproject gerealiseerd. De gevel is afgewerkt met FSC-gelabeld Fraké-hout. Volgens H3houtskeletbouw is dit harde, tropische houtsoort zeer geschikt voor buitengevels.

Duurzaam Fraké-hout voor buitengevels

“Het hout is voorvergrijsd, waardoor het egaal blijft, zonder dat het ter plaatse gaat verkleuren. Het hout is ook thermisch behandeld en werd gestoomd in grote ovens. De sappen die aantrekkelijk zijn voor insecten werden uit het hout gestoomd. Daardoor is het erg weersbestendig. Dankzij die thermische behandeling moeten geen echte hardhoutsoorten gebruikt worden. Het is FSC-gelabeld, wat betekent dat het uit duurzaam verbouwde bossen komt. Fraké voldoet aan duurzaamheidsklasse 1”, vertelt Jan Hermans van H3houtskeletbouw.

Voor het woonproject in Kasterlee werd voorts nog een grote balkenstructuur gebruikt om de ramen te ondersteunen. “Voor de dragende constructie hebben we gelamelleerd hout gebruikt van lariks. Dat is heel kwalitatief hout, samengesteld uit dunne houtlamellen die aan elkaar gelijmd werden waardoor een grote, stevige balk ontstaat. Ook architecturaal is het een blikvanger geworden. Het dak is uit natuurzink vervaardigd. “We werken onze projecten af met mooie, moderne en ecologisch verantwoorde materialen en trachten te bouwen volgens ons bio-ecologisch houtskeletbouwprincipe”, aldus Jan Hermans.

H3houtskeletbouw ontwierp nog heel wat andere projecten met duurzame materialen. Zo werd een woning in Eindhout afgewerkt met zwarte pefc thermisch behandelde houten gevelbekleding in combinatie met vezelcementleien. Voor een project in Overijse werd de gevel vervaardigd in pefc thermowood-balkjes met variërende open voegen. Voor het dak werd anthra-zink gekozen. Voor woonprojecten in Vorselaar en Wijgmaal werd één gevel in FSC Ayous in combinatie met vezelcementplaten gebruikt.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten