Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Duurzaamheid in werkkleding: reparatie verslaat recycling

Repareren in plaats van wegwerpen zoals voorzien in de EU-richtlijn voor elektrische apparaten, zou ook in de kledingindustrie kunnen. Het beoogde doel is duurzaam en recyclebaar textiel en een vermindering van textielafval. Bij textieldienstverlener Mewa maakt de reparatie van werkkleding vandaag al deel uit van het gebruikelijk dienstenaanbod.

BKBC - 2024-11-22T142355.382
Mewa

Bij de textielproductie wordt het grootste deel van de hulpbronnen verbruikt tijdens de productie van de grondstoffen”, legt Wolfgang Quednau, algemeen directeur van de Beheersmaatschappij voor Textieltechnische Toepassingen (B.V. BTTA) uit. “Hoe langer een kledingstuk in gebruik is, des te lager de relatieve milieubelasting. Bij beroepskleding, die veel intensiever wordt belast dan modekleding, is bewezen duurzaamheid enkel te bereiken met hoogwaardige, herstelbare kleding.”

Ook beschermende kleding kan nog veilig worden gerepareerd. Ook het recycleren van afgedankte kledingstukken is een gangbare praktijk. Zo worden nog bruikbare onderdelen opnieuw benut.

“Als je bedenkt dat in Europa elk jaar ongeveer 5,8 miljoen ton textiel afval op de afvalberg belandt, dan scoort reparatie duidelijk nog beter dan recycling vanuit een duurzaamheidsoptiek.”

Als textieldienstverlener doet Mewa verschillende onderzoeken naar de toepassingsmogelijkheden van gerecycleerde materialen en de herverwerking van vezels uit afgedankt textiel. Er zijn echter ook beperkingen. De kwaliteit van recyclingmaterialen blijft een grote uitdaging volgens Dr. Diana Wolf, verantwoordelijk voor onderzoek & ontwikkeling bij Mewa.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten