Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

De gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois hebben als eerste openbaar toegankelijke bossen in Wallonië de FSC-certificering voor duurzaam bosbeheer ontvangen.

Een-primeur-in-Wallonië-10.000-hectare-gemeentelijk-bos-FSC-gecertificeerd-©JM-Verday

De auditor van het FSC-label analyseerde in een eerste fase het lokale bosbeheerplan. Bijzondere belangstelling ging hierbij naar de te beschermen kwetsbare zones alsook de gebruikers, de producten en de diensten die uit deze bossen komen. Vervolgens bezocht de auditor ook effectief de bossen. Daaruit bleek dat de huidige en de geplande bospraktijken voldeden aan de eisen van de FSC-norm voor goed bosbeheer. Een jaarlijkse audit moet dit ook op lange termijn bevestigen.

Enerzijds is de FSC-certificering het bewijs van duurzaam beheer, anderzijds is het ook een extra troef om het hout uit deze bossen naar de markt te brengen. Dankzij het label kunnen de bomen die op het grondgebied Bièvre en Vresse-sur-Semois geveld worden, namelijk als ‘FSC-gecertificeerd hout’ verkocht worden.

Het FSC-label is een wereldwijd erkend label dat de inspanningen op het vlak van duurzaam bosbeheer bekroont. De voornaamste reden waarom  de gemeentes Bièvre en Vresse-sur-Semois hun kandidatuur stelden, was beter in te spelen op de toenemende vraag naar FSC-gecertificeerd hout van bedrijven uit de regio en van net over de grens.

Dat bevestigt Pierre Poncelet, verantwoordelijke van de ‘Agence de Développement Local’ van Bièvre: “Verschillende ondernemingen uit onze streek maakten al een paar jaar duidelijk dat ze graag hout uit de buurt met FSC-label wilden aankopen. Nu we deze erkenning op zak hebben, hopen we ons hout vlot aan de man te kunnen brengen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten