“Een woning is meer dan enkel een zaak van energie”
Verozo, de Belgische beroepsvereniging van zonwering en rolluikenfabrikanten reageert op de angstreflex van de bouworganisaties over het invoeren van het S-peil voor het energetisch bouwen vanaf 2018. Niet zozeer over het feit dat het S-peil wordt ingevoerd, want dit was reeds vooraf aangekondigd, maar vooral over de gevolgen voor de bouwpraktijk waar de bouwprofessionals niet op zouden voorbereid zijn.
Het gevolg van het S-peil dat prioritair aandacht schenkt aan een goede energetische bouwschil is dat de architect enkel nog via compact bouwen de wettelijke eisen kan bereiken. Compact bouwen wordt evenwel geïnterpreteerd als het drastisch snoeien in de raamoppervlakte en een versterking van de opake isolatieschil waardoor het S-peil kan worden bereikt.
“Vandaag vertoeven we 90% van onze tijd in woningen en gebouwen om er te wonen en te werken. Wetenschappelijke studies tonen aan dat voldoende natuurlijk daglicht in onze leef- en werkruimtes essentieel is voor het menselijk bioritme en welbehagen. Minder raamoppervlakte gaan voorzien in nieuwbouw is dan ook niet de juiste keuze. De architect heeft dan wel zijn energetische plicht naar het S-peil volbracht, maar de bouwheer is wel weer de pineut. Immers, een tekort aan daglicht betekent dat we overdag de kunstverlichting moeten gaan aanzetten en bovendien schaadt dit de gezondheid waarvoor we met zijn allen maatschappelijk ook meebetalen (de meerconsumptie van vitamine D-pillen)”, zegt Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo.
De uitdaging voor de architect is om de zon als energiebron in zijn concept te integreren om een aangenaam thermisch en visueel comfort in de woning te voorzien. Volgens de recentste REG-enquête heeft één op de vier woningen last van oververhitting, wat een slechter resultaat is dan in 2015. Dit is een gevolg van meer isolatie en luchtdichtheid die moet bereikt worden om een laag energiepeil te behalen.
“Daarom zit dynamische (beweegbare) buitenzonwering eveneens in het S-peil vervat en deze zorgt ervoor dat grotere raamoppervlakten met heldere beglazing georiënteerd op het zuidoosten, zuiden en zuidwesten beschermd worden tegen de zonnewarmte in periodes wanneer dit nodig is en toch nog voldoende zonlicht binnenlaat. Maar tevens doordat deze buitenzonwering beweegbaar is kan ze in opgetrokken toestand ook de zoninstraling doorheen de ramen binnenlaten om zowel te besparen op verwarming- en verlichtingskost. Buitenzonwering, een technologie die reeds van oudsher wordt toegepast, vormt dan ook een essentieel onderdeel van een hedendaagse woning die energiezuinig én een gezond binnencomfort moet bieden”, aldus nog Van Eycken.