Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Na 95 jaar aanwezigheid op de Antwerpse Paardenmarkt verhuist de Engels Group naar een nieuw logistiek distributiecentrum van 70.000 m² in de industriezone van Malle. Delokalisatie was onvermijdelijk om de groei van de familiale groep met drie business units te kunnen blijven faciliteren en realiseren.    

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle_ICN_DEVELOPMENT (3)
Het familieverhaal van de Engels Group start in 1927 op de Paardenmarkt in Antwerpen-centrum, met de elektriciteitswinkel van grootvader Désiré Engels. Zijn zonen Edmond en Oscar transformeren de zaak in 1957 naar een groothandel en dragen op hun beurt begin jaren ’80 de firma over aan hun respectievelijke zonen Jan en Marc die het diversificatieproces van de groep hebben geactiveerd en versneld. Sinds 2012 zijn ook Catherine en Thomas, de respectievelijke kinderen van Jan en Marc, als vierde generatie actief in het familiebedrijf. 
 
De familie Engels is doorheen de jaren uitgegroeid tot een overkoepelende groepering van drie divisies. Dat zijn Engels Electro (aankooporganisatie/groothandel), Thermo Comfort (invoerder/verdeler van hvac, heating-ventilation-airco) en Engels Surfaces (invoerder/verdeler van solid surface of duurzaam oppervlaktemateriaal).
 
Om die productdiversificatie en de bijkomende units een plaats te kunnen geven, kocht de familie de voorbije decennia steeds nieuwe gebouwen aan rondom het hoofdgebouw op de Paardenmarkt, en dit in de omliggende straten Nieuwe Gang, Stijfselrui, Stijfselstraat en op het Hessenplein. Samen omvatten die een oppervlakte van ongeveer 14.000 m². 
 
“We beseffen echter dat voor de blijvende groei en voor de komende generaties een nieuwe locatie buiten het centrum van Antwerpen noodzakelijk was. We starten nu een nieuw hoofdstuk in de familiesaga. Zonder onze Antwerpse roots te vergeten, gaan we nu in Malle letterlijk en figuurlijk voortbouwen aan onze toekomst, met als missie om steeds de best mogelijke service, ondersteuning en samenwerking te kunnen blijven garanderen aan onze klanten”, zeggen de neven Jan en Marc Engels. 
 
Alles komt in Malle samen onder één dak: een nieuw logistiek centrum van 70.000 m², waaronder een nieuwe multifunctionele state-of-the-art toonzaal van 2.550 m² en waarin ook de kookkamers (workshops en demo’s) en een huisbeurs zullen plaatsvinden. Er is stalling voor de tien eigen vrachtwagens en een loskade voor inkomende leveringen. 
 
Dankzij scanning en screening van de goederen kan de sortering en levering op aangepaste wijze gebeuren tot in de bestelwagens en vrachtwagens. Ook de werknemers komen terecht in een aangename, efficiënte en moderne werkomgeving met ontspannings- en sportfaciliteiten, waaronder een looppiste, een petanqueveld, golfinitiatie en een fitnessruimte.
 
Engels Group is vandaag een flinke familiale kmo met 80 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 42 miljoen euro in 2021. Het bedrijf is 100% in familiale handen maar de raad van bestuur telt een externe voorzitter, wat helpt voor een objectieve en nuchtere kijk op beleid en strategie.  Ook de juridische omkadering en opvolging wordt door externe consultants begeleid. 
 
De onderneming investeert de komende jaren alvast verder in performante digitalisering. Zo is er recent een nieuw ERP-systeem ingevoerd en wordt de webshop aan een nieuwe website gekoppeld. “Die digitalisering en de bijbehorende interne efficiëntiewinst levert ons team extra tijd om onze klanten en partners op een persoonlijke manier te benaderen en om de klanten te ontlasten door bijkomende digitale services”, zeggen Marc en Jan Engels.
 
Het bedrijf screent constant de markt op innovatieve en dus rendabele en efficiënte producten, als aanvulling op zijn gamma. Een resultaat daarvan is onder andere het E-Power apparaat dat het energieverbruik in gebouwen tot 10% optimaliseert en voor een lagere CO2/NOx-uitstoot zorgt. Andere vondsten zijn de flexibele en flinterdunne zonnepanelen die op elk dak en elke muur passen, een keukenmeubel op maat van compacte leefomgevingen, desinfectie apparatuur, enz.
 
De gebouwen aan de Paardenmarkt in Antwerpen werden verkocht aan projectontwikkelaar ICN Development uit Hoogstraten. Vanaf 2023 beginnen hier de werken voor een nieuwe en dynamische woon- en werkomgeving in de geschakelde gebouwen van het Hessenplein, Paardenmarkt en Stijfselrui. De herontwikkeling omvat meer dan 10.000 m² waarbij ook een deel van de authentieke Engels-gebouwen zal behouden blijven. 

De aaneengeschakelde gebouwen aan de Antwerpse Paardenmarkt worden herontwikkeld door ICN Development uit Hoogstraten.

Marc, Thomas, Catherine en Jan Engels verhuizen van Antwerpen naar Malle.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten