Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Fema nuanceert effect prijsstijgingen bouwmaterialen

Fema nuanceert de alarmerende berichten over prijsverhogingen van bepaalde bouwmaterialen en het effect hiervan op de kost van bouwen en verbouwen. De beroepsvereniging van Belgische bouwhandelaars beklemtoont dat bouwmaterialen zeker niet meer dan 10% van de totale bouwfactuur uitmaken. Een eventuele prijsverhoging met 5% verhoogt de rekening dan ook met maximum 0,5%.

Fema nuanceert effect prijsstijgingen bouwmaterialen

“Wij horen inderdaad over de stand van het Rijnwater en de beperktere laadcapaciteit van de schepen. Het is echter niet de prijs van een zak zand die een significant effect heeft op de prijzen. Gezien de bijzonder kleine marge van de bouwhandel kunnen we niets anders doen dan deze verhogingen aanrekenen en moeten we voorzichtig zijn met het opstellen van jaarovereenkomsten m.b.t. bouwmaterialen”, verklaart Fema-bestuurder Marnix Van Hoe.

Hij laakt de berichtgeving in diverse media dat bouwen fors duurder wordt, gemiddeld 4,5%. “Hierbij verwijst men naar zand, granulaten en cement waarvan de prijzen tussen 8 en 15% stijgen, alsof de prijs van een zak zand een dergelijk (+ 4,5%) effect heeft op de ganse bouwfactuur. Volgens onze ervaring is de impact van bouwmaterialen op de totale bouwfactuur integendeel miniem. Wanneer men spreekt over een prijsverhoging met 4,5% liggen de oorzaken elders; bv. bij de loonkosten. Ofwel is dit gewoon een uit de lucht gegrepen percentage en spreken we over “fake news” in deze materie”, beklemtoont de Fema-bestuurder, die tevens wijst op het probleem van de niet-gecertificeerde producten en van de gedetacheerde arbeiders in de bouw.

Voor meer informatie kan je steeds mailen naar Marnix@fema.be.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten