Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Foamglas ontwikkelt oplossing voor volledig circulair dak

Foamglas ontwikkelde een nieuwe, lijmvrije oplossing voor zijn cellulaire glasisolatie, voor het circulaire kantoorproject ’t Centrum van Kamp C in Westerlo. Dankzij de lijmvrije plaatsing is de dakisolatie Foamglas T3+ volledig herbruikbaar. In de nieuwe oplossing wordt de isolatie los op een dampscherm gelegd en vervolgens voorzien van een onbrandbare coating.

Foamglas 2
Bruwier Philippe philippe.bruwier@gmail.com
Dankzij de lijmvrije plaatsing is de dakisolatie Foamglas T3+ volledig herbruikbaar. In de nieuwe oplossing wordt de isolatie los op een dampscherm gelegd en vervolgens voorzien van een onbrandbare coating.
 
Het gebouw 't Centrum is een circulair voorbeeldproject, waarbij liefst elk element gemakkelijk kan worden gedemonteerd en hergebruikt. Foamglas werd gevraagd om aan het project deel te nemen en een oplossing te ontwikkelen voor een circulair dak dankzij de uitstekende combinatie van kenmerken van zijn producten: ze zijn brandveilig, waterdicht, vormvast en hebben een hoge drukbestendigheid.
 
Belangrijk is dat het cellulaire glas van Foamglas zijn druksterkte en andere eigenschappen in de loop van de tijd volledig behoudt en dus herbruikbaar is. In het EPD (EPD-PCE-20200300-IBB1-EN, gepubliceerd door IBU) bedraagt de opgegeven referentielevensduur van Foamglas-isolatie honderd jaar.
 
"We bundelen voortdurend onze krachten met klanten en partners om nieuwe duurzame producten en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Kamp C is een visionaire koploper, dus dit was voor ons een interessante uitdaging en kans om een circulaire oplossing te ontwikkelen", zeggen sales leader Frank Vanhove en project development manager Sven Van Caimere van Foamglas Benelux.
De lijmvrije installatie van de dakterrasisolatie vond eerder dit najaar plaats en het was de perfecte gelegenheid om de oplossing te testen en in de praktijk te zien. Het doel is om de nieuwe oplossing in de nabije toekomst te introduceren op de markt.
 
"Wij streven naar een circulaire economie en naar ‘zero waste’ dat onze fabrieken verlaat tegen 2030. Nu al komt ongeveer 60% van de grondstof voor de productie van onze isolatie van gerecycleerde materialen. Deze innovatie is een concrete stap in de richting van ons doel om onze voetafdruk te verkleinen en de klimaatverandering tegen te gaan", zegt Beatrice Hallén, sustainability leader bij Owens Corning Insulation Europe.
 
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten