Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Gent ontdekt mogelijkheden van circulair beton

Zitbanken en een voetpad uit circulair beton waren er al, maar in Gent werd nu ook een brandtrap uit circulair beton onthuld. Deze bevindt zich in basisschool De Zonnepoort en is de kers op de taart van een vernieuwend Europees project. Het cement werd grotendeels vervangen door bijproducten, zoals slakken en assen van de staalindustrie.

472786-Circulaire brandtrap De Zonnepoort Gent-2d924e-original-1678970710
Stad Gent

Deze circulaire brandtrap is het derde demoproject van het Europees gefinancierde Urbcon-project. Dit loopt tot eind 2023 en wordt getrokken door de Stad Gent, de UGent en dertien partners uit België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Bedoeling is de CO2-voetafdruk van beton drastisch te verlagen én het gebruik van primaire grondstoffen bij de productie terug te schroeven, om zodoende tot duurzaam (circulair) beton te komen. 

Voor de bouw van de brandtrap stelde Furnibo in overleg met de Belgische projectpartners  een bouwteam samen. Enjoy Concrete en ResourceFull deelden hun expertise voor de creatie van de trap in de fabriek. Nadien werden de stukken overgebracht naar basisschool De Zonnepoort waar ze één voor één op elkaar werden gezet. Dankzij het vervangen van  primaire grondstoffen door gerecycleerde materialen, verminderde de CO2-uitstoot van deze trap met maar liefst 70%. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten