Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Gentiel Acar wint NBN Sustainability Award met scriptie over hergebruik van dakisolatie

Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T152353.889
David Plas Photography

SciMingo vzw en NBN bekronen met de NBN Sustainability Award de strafste scriptie rond duurzaamheid van het afgelopen academiejaar. De prijs is goed voor 1.500 euro. 

De verbranding van kansen

Ieder jaar komen er steeds meer isolatiematerialen vrij bij sloopprojecten. Toch lijken we er weinig mee te doen. “Sterker nog, we spenderen extra energie om het tot as te verbranden,” zegt Acar. Hij onderzocht voor zijn scriptie hoe herbruikbaar minerale wol kan zijn als isolatiemateriaal. Minerale wol heeft een levensduur van 60 jaar, maar bij afbraak of renovatie van platte daken belanden grote hoeveelheden na amper 20 jaar al in de container. 

Creativiteit bij sloop en hergebruik

“Bij de ontmanteling door dak- en sloopaannemers treedt er kleine schade op. We moeten daarmee leren omgaan als we isolatie willen hergebruiken, maar we moeten ook extra tools ontwikkelen die de ontmanteling efficiënter maken.” Acar voerde verschillende testen uit om na te gaan hoe goed de hergebruikte isolatie presteerde volgens de huidige normen. Daaruit bleek dat oude isolatie even goed werkt als nieuwe isolatie, buiten op het vlak van waterafstoting. “Bij hergebruik moeten we dus zeker rekening houden met een beetje schade en degradatie.” Dit kan door oude isolatie bijvoorbeeld te gebruiken als onderlaag in combinatie met een nieuwe laag isolatie erbovenop of door de isolatie te hergebruiken in vloeren en muren, waar vocht minder problemen vormt.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T152413.512
David Plas Photography

Een moeilijke keuze

Op 31 oktober moesten de vier genomineerden hun scriptie verdedigen voor de jury van NBN. “Het waren stuk voor stuk sterke kandidaten met interessante scripties die op een voortreffelijke manier gepresenteerd werden,” aldus de juryvoorzitter Marc Van Overmeire. De keuze bleek dan ook heel moeilijk. “Maar de praktische aanpak en aangereikte oplossing van Gentiel Acar gaven de doorslag!”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten