Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Aannemer Artes Depret nv begint aan de grondige renovatie van de gevangenis van Ieper. Het gaat om een project 11,3 miljoen €. De werken zullen ongeveer twee jaar duren. De bestaande cellen worden volledig gerenoveerd en er komt ook een uitbreiding waardoor de capaciteit van de gevangenis zal verhogen van 114 naar 169 plaatsen.

Gevangenis-van-Ieper-wordt-gerenoveerd-en-breidt-uit_HOOFDFOTO

“Dankzij deze werken zal de gevangenis van Ieper niet alleen meer gedetineerden kunnen opvangen, het zal ook een grote verbetering betekenen van de werkomstandigheden voor de cipiers en de leefomstandigheden voor de gedetineerden. De cellen zullen voldoen aan de normen en worden uitgerust met een afgesloten ruimte voor sanitair. Bovendien zullen we de energieprestaties van het gebouwencomplex verbeteren”, verklaart Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal en voorzitter van het directiecomité van de Regie der Gebouwen.

De grootste cellenblok van de gevangenis, die momenteel bestaat uit één bouwlaag, wordt volledig gerenoveerd. Het huidige dak zal verwijderd worden en er komen twee extra bouwlagen bovenop de huidige. De blok zal 100 cellen bevatten voor een of meer personen, waaronder zes cellen voor personen met beperkte mobiliteit. Daarnaast is er één prikkelarme cel voorzien. Alle cellen worden uitgerust met een eigen badkamer met douche, lavabo en toilet.

In het andere cellengedeelte van de gevangenis worden op de eerste en tweede verdieping de bestaande cellen gerenoveerd en elk voorzien van een afgesloten ruimte met toilet en lavabo. In totaal zullen er elf cellen zijn voor een of meer personen en één prikkelarme cel. Er zal tevens een doorgang worden gemaakt tussen beiden cellenblokken, waardoor de cellenvleugels voortaan rechtstreeks met elkaar verbonden zullen zijn.

In december vorig jaar werd ter voorbereiding van de werken begonnen met de ontruiming van de gevangenis. De gedetineerden werden overgeplaatst naar andere locaties, onder andere de gevangenissen van Brugge, Gent, Merksplas en Doornik. Ook het personeel van de Ieperse gevangenis wordt gedurende de werken op andere locaties tewerkgesteld, op een aantal personen na die zullen instaan voor de bewaking van het gevangeniscomplex.

Energie

De werken betekenen ook een verbetering van de energieprestaties van het gebouwencomplex. Zo wordt het buitenschrijnwerk van beide cellenblokken vernieuwd. De gevel van de grootste cellenblok wordt geïsoleerd en het huidige dak wordt vervangen door een nieuwbouwgedeelte, bestaande uit twee bouwlagen, dat voldoet aan de huidige isolatienormen. Op het dak worden fotovoltaïsche panelen voorzien.

Ook de elektriciteit en de hvac-installaties in de cellengedeeltes worden vernieuwd en vervangen door energiezuinige installaties. Er wordt ook een warmtekrachtkoppelingsinstallatie voorzien die zowel elektriciteit als warmte (voor het sanitair water en de centrale verwarming) zal opwekken.

De gevangenis van Ieper werd in gebruik genomen in 1876 en was oorspronkelijk ontworpen volgens het stervormige Ducpétiaux-model. De gevangenis werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1919. Ze doet zowel dienst als arrest- als strafhuis. Het gebouwencomplex is sinds 2009 aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

Vier fasen

De eerste grondige renovatie gebeurde aan het einde van de jaren ’90 van de vorige eeuw. In 2007 startte het masterplan voor de grootschalige renovatie en uitbreiding van de gevangenis. In een eerste fase, in 2005, kreeg de gevangenis een nieuwe wandelkoer. In een tweede fase, die startte in 2007, werd een garage afgebroken en een nieuw inkomgebouw opgetrokken.
De derde fase, die liep van 2010 tot 2013, bestond uit het bouwen van een nieuwbouw met bezoekerscomplex, kantoren en een keuken. Die nieuwe gemeenschappelijke logistieke delen werden al voorzien op een hogere capaciteit. Ook de kantoren op de benedenverdieping van het hoofdgebouw werden toen gerenoveerd. De werken die nu zullen beginnen, betreffen de vierde en laatste fase.

Technische fiche

•    Eigenaar: Belgische staat.
•    Bouwheer: Regie der Gebouwen.
•    Eindgebruiker: Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie.
•    Studiebureau (4de fase): asa-Detoo thv.
•    Kostprijs studie (4de fase): ongeveer 650.000 €, btw inbegrepen.
•    Start van de werken (4de fase): april 2022.
•    Duur van de werken (4de fase): ongeveer 2 jaar.
•    Kostprijs van de werken (4de fase): ongeveer 11,3 miljoen €, btw inbegrepen.
•    Aannemer (4de fase): nv Artes Depret.

Foto’s: Regie der Gebouwen.


 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten