Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Hijsgereedschap voor installatie van dakramen

Velux heeft een nieuw hijsgereedschap ontwikkeld dat de installatie en de hantering van dakvensters vereenvoudigd. Installateurs kunnen de dakvensters met een kraan vanop de grond tot op het dak tillen. De montagevoorziening zorgt voor meer stabiliteit tijdens het plaatsen van de dakvensters waardoor de installatie sneller kan gebeuren. Het is inderdaad niet meer nodig het wentelende kader te verwijderen.

hijsgereedschap hoofdfoto

De installateur heeft dankzij dit nieuwe hijsgereedschap geen extra mankracht nodig om het venster op het dak te installeren. Tijdens de montage kunnen zijn collega’s dus andere taken uitvoeren. Deze nieuwe flexibele oplossing kan worden toegepast op alle daken. Het gereedschap heeft een levensduur van 10 jaar of 20.000 hijsbeurten. Het hijsgereedschap is compatibel met een heleboel Veluxproducten van de V22-generatie.

Bij firma Dakwerken De Weerdt-Goyvaerts uit Keerbergen zijn ze maar wat blij dat Velux dit hijsgereedschap ontwikkelde. “Het apparaat werd uitvoerig getest en het enthousiasme is groot. Het gereedschap komt echt van pas omdat de ramen alsmaar groter en zwaarder worden, onder meer door het drievoudig glas. We krijgen de ramen met deze nieuwe tool gemakkelijker boven zonder ze te moeten heffen. Het is ook veel minder belastend voor de rug van onze werknemers. Het hele hijsproces gebeurt bovendien veel veiliger. Je kan een Veluxraam meteen onder de juiste helling aan de kraan hangen en op de juiste positie brengen. Zo kan het raam gemakkelijk in de juiste opening geplaatst worden. Het risico op beschadiging van de ramen is volledig verdwenen”, aldus zaakvoerder Michael De Weerdt.

Hijsbanden

De dakfirma gebruikte in het verleden hijsbanden in textiel om de ramen naar boven te krijgen, en dat was niet altijd evident. “We moesten toen die ramen altijd manueel in de opening zetten. Die hingen bovendien nooit in de juiste helling, maar gewoon verticaal. Door met hijsbanden te werken, gebeurde het weleens dat er lichte beschadigen optraden. Zo kon er weleens wat lak van de ramen geraken en moesten nadien wat kleine bijwerkingen gebeuren. Dankzij het nieuwe toestel is dat nu verleden tijd. Ik ben blij dat het hijstoestel er is en had er natuurlijk al veel vroeger gebruik van willen maken”, besluit de zaakvoerder.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten