Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Hobégebinte Afrikapaleis Tervuren gedemonteerd voor restauratie

De Regie der Gebouwen heeft het Hobégebinte op het binnenplein van het Afrikapaleis in het Park van Tervuren laten demonteren. De bedoeling is om het houten gebinte, dat beschermd is als monument, op termijn te restaureren en opnieuw op te stellen.

Hobégebinte Afrikapaleis Tervuren gedemonteerd voor restauratie
Het Hobégebinte is een decoratief houten gebinte in art-nouveaustijl dat ontworpen werd door de Brusselse architect en decorateur Georges Hobé (1854-1936) ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1897.
 
Oorspronkelijk bevond het gebinte zich in het Afrikapaleis (het voormalige Koloniënpaleis), maar in 1981 werd het gedemonteerd en opgesteld in open lucht op het binnenplein van het gebouw. Datzelfde jaar werd het gebinte ook officieel beschermd als monument.
Omdat het houten gebinte door de weersinvloeden van de voorbije 40 jaar in slechte staat verkeerde en bovendien te kampen had met stabiliteitsproblemen, werd het in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed preventief gedemonteerd om verdere schade te voorkomen.
 
Restauratie
 
De liefst 670 verschillende onderdelen zijn driedimensioneel in kaart gebracht en zijn momenteel droog opgeslagen. Het is de bedoeling om het Hobégebinte op termijn te laten restaureren, opnieuw te monteren en het te beschermen tegen weersinvloeden. Er is nog geen planning opgesteld voor de restauratie die in ieder geval in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed zal gebeuren.
 
Georges Hobé was de zoon van een Brusselse meubelmaker en begon zijn carrière als binnenhuisarchitect. Hij richtte omstreeks 1890 zelf ook een meubelatelier op in Brussel en creëerde de eerste meubels in art nouveau- stijl. Zijn werk raakte internationaal bekend door tentoonstellingen in onder meer Brussel-Tervuren (1897), Turijn (1902) en Milaan (1906).
 
Georges Hobé was een autodidact en wierp zich pas echt op de architectuur toen hij al meer dan 40 jaar was. Een reis had hem laten kennismaken met de kleine steden en huisjes in Zuid- Engeland, waarvan hij de kwaliteit van stadsplanning en de integratie in het landschap bewonderde.
 
Vanaf toen werden zijn denken en ideeën gedomineerd door de noodzakelijke dialoog tussen het gebouw en zijn omgeving. Bezorgd over de goede integratie van zijn constructies in de plaats waar ze zouden worden gebouwd, pleitte hij toen al voor het gebruik van lokale materialen en de aanplanting van inheemse soorten.
 
Zonder enige opzichtigheid, is de architectuur van Georges Hobé op maat gemaakt en doordacht tot in het kleinste detail, zowel wat betreft het exterieur als het interieur. Zijn realisaties en villa’s zijn terug te vinden in heel België, onder meer in De Panne, Brussel, Spa, Terhulpen, Luik, Namen, Veurne en Tervuren.
 
Technische fiche Hobégebinte Tervuren
 
• Eigenaar: Belgische staat
• Bouwheer: Regie der Gebouwen
• Voorafgaande opmeting in 3D: Topo4D
• Kostprijs opmeting: ongeveer 1.000 €, btw inbegrepen
• Aannemer voor de demontage, inventarisatie en stockage: Renotec.
• Kostprijs demontage, inventarisatie en stockage: ongeveer 62.000 €, btw inbegrepen;
• Restauratie, montage en behandeling van het gebinte: datum nog te bepalen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten