Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

hsbcad haalt 3 miljoen € op

hsbcad, naar eigen zeggen wereldleider in ontwerp-, fabricage- en assemblage-oplossingen voor de offsite bouwindustrie, waaronder vooral houtbouw, kondigt aan dat het 3 miljoen € heeft opgehaald om zijn activiteiten uit te breiden en nog meer te internationaliseren.

hsbcad
hsbcad, met hoofdkantoor in Gent, realiseerde in 2020 een omzet van 5,6 miljoen €, heeft 60 medewerkers en bijkantoren in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Ecuador en Australië. Het productgamma ondersteunt bedrijven met uiterst flexibele en efficiënte software voor computer-aided design (CAD), offsite productie en automatisatie, onsite assemblage en het genereren van een volledige ‘digital twin’ van gebouwen volgens de meest geavanceerde BIM-normen.
 
hsbcad is één van de internationale voorlopers inzake software-oplossingen voor offsite-bouwconstructies, met name wanneer hout als bouwmateriaal wordt gebruikt. Dit innovatieve segment hanteert een industriële benadering van bouwen, door het ontwerpen en produceren van de meeste onderdelen in een offsite fabrieksomgeving en vervolgens de onderdelen op de bouwplaats te assembleren. Hiervoor worden de principes van lean manufacturing uit de autoindustrie naar de bouwindustrie gebracht, wat mogelijk wordt gemaakt door de software van hsbcad.
 
Grootschalige woningbouwaanbieders zoals Boklok/Ikea (Europa), Entekra (USA en Ierland), Kingspan (Ierland), CCG (UK), Space4/Persimmon (UK), Myresjohus (Zweden), Sibomat en Mi Casa (België), Baufritz en Luxhaus (Duitsland) en Rubner Haus (Italië) gebruiken de software van hsbcad. Voor complexe houtbouw in Japan komen vaak enkel aannemers in aanmerking voor een aanbesteding indien ze hsbcad-software gebruiken.
 
“Dat offsite houtbouw niet beperkt moet blijven tot klassieke bouwwerken, bewijzen ook enkele wereldwijde iconische architectonische creaties, zoals het Kanazawa-station voor hogesnelheidstreinen in Japan, de Olympisch Atleten Plaza in Tokio, het Hoho Wien in Oostenrijk, met 24 verdiepingen de op één na hoogste wolkenkrabber ter wereld in hout, of nog The Ark Encounter, een 150 m lange replica van de ark van Noach in Amerika. Voor al die architecturale pareltjes heeft men vertrouwen gesteld in hsbcad”, aldus Johan Vinckier, CEO bij hsbcad.
 
De combinatie van hout en offsite bouwen is volgens het Gentse bedrijf één van de snelst groeiende segmenten van de bouwindustrie en dit wegens twee belangrijke factoren. Enerzijds zijn de productiviteitswinsten in de traditionele bouwsector beperkt gebleven in vergelijking met wat in andere industrieën de afgelopen decennia gebeurd is. Gebaseerd op software-gedreven competenties als geavanceerde automatisering, robotisering, artificiële intelligentie, sterke kwaliteitscontrole en optimaal materiaalbeheer, daagt de offsite-benadering de conventionele bouw uit door meer waar-voor-zijn-geld en een snellere time-to-market aan te bieden. Anderzijds is houtbouw volgens het bedrijf het meest milieuvriendelijke segment van de bouwindustrie. Studies tonen dat houtbouw, in combinatie met duurzaam bosbeheer, een belangrijke hefboom is om de bouwsector koolstofneutraal te maken.
 
In die context lanceerde hsbcad dit jaar een nieuwe generatie van zijn ontwerpsoftware, nu op basis van het Revit-platform van Autodesk. Met Revit is Autodesk ook de drijvende kracht om BIM in de bouwindustrie in te voeren. Zo wordt het dankzij hsbcad mogelijk om bij de oplevering van het gebouw ook een ‘digital twin’ op te leveren, compleet met alle gedetailleerde digitale gegevens over het gebouw, inclusief de exacte beschrijving van elke balk, verbinding of onderdeel in het gebouw.
 
De 3 miljoen € die hsbcad heeft opgehaald, zal worden geïnvesteerd om het product- en dienstenaanbod uit te breiden en om de verkoop- en ondersteuningsorganisatie op mondiaal niveau te versterken.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten