Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Kathodisch beschermen en versterken van wapening

Recent stonden de Brusselse tunnels in de kijker dankzij het probleem van de roestende wapening die het beton afdrukt. Het probleem bestaat echter al decennia en niet alleen bij de Brusselse tunnels. Ook bruggen die over autostrades lopen en balkons en gevels aan de kust ondervinden dit probleem.

Fortius

Door het insijpelen van water en het gebruik van dooizout kan de wapening van tunnels of bruggen corroderen. Het resultaat is loskomend beton. Deze betonschade is progressief en het schadebeeld bestaat uit barsten in het beton of roestvlekken. Bij aantasting met chloride vertoont de wapening putcorrosie. Een dergelijke aantasting is niet ongebruikelijk en kan een gevaar vormen door vallende betonstukken. Daarnaast kan ook de stabiliteit van de structuur in gevaar komen.

Een duurzame reparatie is echter wel mogelijk. Het roestproces kan gestopt worden door het gebruik van een kathodische bescherming.
Door het bouwwerk nadien te verstevigen met koolstofvezelmesh, Armomesh of opgelijmde wapening kan de stabiliteit erop vooruitgaan. Bij de renovatie van tunnels of bruggen kan de verdere corrosie van de wapening gestopt worden door de installatie van opofferanodes, zoals de Galvashield van Fortius.

Chlorideverontreiniging

De anode bepaalt het Cl-gehalte ( > 0,40 % op cement) en de hoeveelheid inwendig staal, met de verzamelde gegevens wordt de nodige hoeveelheid opofferanodes berekend.

Bij een lokale herstelling van chlorideverontreinigd beton gebeurt het vaak dat er zich nieuwe betonschade voordoet aan de rand van de herstelde zone, het zogenaamde ringanode-effect. Deze aanliggende zone van verontreinigd beton offert zich als het ware op voor de herstelde zone, die bestaat uit gezond beton. Om dat effect tegen te gaan is het aangeraden de opofferanode te installeren aan de rand van de reparatiezone; dit voorkomt terugkerende schade. De anode biedt op deze manier een bijkomende bescherming van het wapeningsstaal en verlengt de levensduur van de reparatie en van de tunnel of brug.

De techniek van kathodische bescherming werd ook in België toegepast ter bescherming en renovatie van de Boerentoren. Ook het viaduct van Vilvoorde, de landhoofden van de brug over de E40 in Heverlee, de Politietoren in Antwerpen en heel wat andere bouwwerken hebben een behandeling gekregen.

Armo-mesh

Waar de wapening is weggeroest of sectie heeft verloren en de stabiliteit of draagkracht niet meer gegarandeerd kan worden, is het mogelijk om deze te vervangen door het oplijmen of installeren van koolstofvezelcomposieten.

In tunnels kan een koolstofvezelnet, Armo-mesh, bevestigd worden aan de te versterken betonstructuur. Deze wordt opgelijmd met een laag Armocrete spuitbeton. De Armocrete beschermt de onderliggende wapening en verhoogt de brandwerendheid.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Fortius via info@fortius.be.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten