Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Kebony kiest voor Vlaanderen

Nieuwe fabriek verrijst in haven van Antwerpen Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters mocht onlangs de eerste spade in de grond steken voor de bouw van een tweede Europese Kebony-fabriek. De keuze viel op de haven van Antwerpen. Het evenement vond plaats een jaar nadat Kebony had aangekondigd dat het 19,05 miljoen € had verzameld, onder meer bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, om de nieuwe faciliteit te bouwen en luidt een nieuw hoofdstuk in voor Kebony, dat gepaard gaat met een uitbreiding om tegemoet te komen aan de vraag.

Kebony Antwerp
Gert Swinnen

De fabriek grenst aan het chemische concern Lanxess en maakt deel uit van het ‘Scheldt Chemical and Industrial Park’ (ScCIP), dat via het co-siting-concept instaat voor nutsvoorzieningen en diverse diensten zal leveren aan haar nieuwe buur. De werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe fabriek in Vlaanderen zijn reeds gestart.

Investering

Met de creatie van 25 lokale arbeidsplaatsen en een investering van 20 miljoen € geven ze een aanzienlijke boost aan de Belgische economie. De fabriek, die 2 ha beslaat, zal aanvankelijk 20.000 m³ Kebony-hout per jaar produceren. Indien nodig kan 2 ha extra grond worden ontwikkeld, wat zou leiden tot een verdubbeling van het personeelsbestand en een productieverhoging tot 40.000 m³.

Geen onderhoud

Kebony is een hoogkwalitatief houtproduct dat door toonaangevende architecten wereldwijd wordt ingezet. Kebony is duurzaam, vereist behalve een gewone reiniging geen onderhoud en wordt gebruikt in diverse toepassingen, zoals vloerbedekking en wandbekleding. De onderneming heeft haar omzet jaarlijks zien groeien, waarbij de internationale verkoop de voorbije zes jaar met gemiddeld 35% per jaar steeg. Bijgevolg overstijgt de vraag naar dit materiaal de productiecapaciteit van de Kebony-fabriek in het Noorse Vold. Als wereldspeler, met verdelers in Europa, Scandinavië, Azië en Amerika, is Kebony dankzij de nieuwe fabriek in Antwerpen in staat om zijn capaciteit te verhogen, zijn groei af te stemmen op de toenemende vraag en nieuwe marktopportuniteiten voor duurzaam hout aan te boren. 

Technologiepionier

De gepatenteerde Kebony-technologie, die werd ontwikkeld in Noorwegen en jaren onderzoek en ontwikkeling vergde, verbetert de eigenschappen van duurzaam zachthout dankzij een biologische vloeistof. Het proces zorgt voor een blijvende wijziging van de houtcelwanden en geeft Kebony de kwaliteitsvolle eigenschappen van hardhout, met een sterk verbeterde duurzaamheid en een structurele stabiliteit als gevolg. Kebony wordt door het Wereld Economisch Forum erkend als technologiepionier en verscheen reeds vijf keer in de Global Cleantech 100. Voorts wordt Kebony omarmd door internationale architecten, ontwerpers en projectontwikkelaars.

Niets dan lachende gezichten bij de uitreiking van de Foreign Investment Trophy: (vanaf l.) Bruno Segers, voorzitter van de raad van bestuur van Flanders Investment & Trade, Christian Jebsen, ceo van Kebony, Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie, Omar Roels, engineering manager bij Kebony, Bruno Van den Branden, algemeen manager Kebony Belgium, en Claire Tillekaerts, ceo van Flanders Investment & Trade.

Contracten

De nieuwe fabriek ligt nabij Kebony’s partner, het houtverwerkingsbedrijf Rudy De Keyser in Kruibeke. Kebony heeft inmiddels al contracten gesloten met diverse houthandelaars via haar hoofdinvoerder Martens Hout in Antwerpen en Limburg, met name: Vandenbroucke in Beernem, Biemar bois in Soumagne, Carlier bois in Namen, Huart bois in Houdeng-Goegnies en Hoffman Frères in Luxemburg.

Nieuwkomer van het jaar

Kebony sleepte onlangs ook de Foreign Investment Trophy als ‘Nieuwkomer van het jaar’ in de wacht. De prijs werd toegekend door Flanders Investment & Trade en erkent Kebony als buitenlandse firma met een belangrijk investeringsproject in Vlaanderen. Kebony werd voorgedragen door de Vlaamse regering, die de erg positieve impact op de werkgelegenheid in de regio citeerde als overtuigend argument.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten