Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Leerlingen Richtpunt Eeklo bouwen kasten voor AZ Alma

In Richtpunt campus Eeklo zijn zopas de eerste kasten voorgesteld die de leerlingen uit het zesde en zevende jaar Houtbouw hebben gemaakt in opdracht van AZ Alma. Via het project ‘Jongeren bouwen voor jongeren’ bouwen de leerlingen 110 kasten en verplaatsbare units over een periode van twee schooljaren. De meubels zijn bestemd voor een nieuw paviljoen van AZ Alma, waar de dagbehandeling kinder- en jeugdpsychiatrie Timanti een thuis krijgt.

20210312+-+persmoment+Richtpunt+campus+Eeklo+-++jongeren+bouwen+voor+jongeren+AZ+Alma+-+030
AZ Alma startte in 2019 met de dagbehandeling kinder- en jeugdpsychiatrie voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. De werking van Timanti - genoemd naar het Finse woord voor diamant - is nu verspreid over het ziekenhuis en het Almahuis. Om een centrale plaats voor de behandeling te realiseren, is AZ Alma gestart met de bouw van een nieuw paviljoen dat begin 2022 af moet zijn. Het biedt plaats aan twaalf patiënten.
 
Voor de inrichting van het paviljoen, en meer bepaald een deel van het meubilair, werd een samenwerking opgezet tussen AZ Alma en Richtpunt campus Eeklo. Zo kwam het project ‘Jongeren bouwen voor jongeren’ tot stand. Gedurende twee schooljaren, 2020-2021 en 2021-2022, werken de leerlingen houtbouw uit het zesde en zevende jaar aan de kasten.
 
“Als provinciaal schoolbestuur investeren wij voortdurend in onze scholen. Voor een STEM-school als Richtpunt campus Eeklo is het belangrijk om steeds mee te zijn met de nieuwste technieken. Dat onze leerlingen dit resultaat behalen in volle coronaperiode is knap. Meer nog, ze zijn er zelfs in geslaagd om een nieuwe montagetechniek meteen in te zetten voor dit maatschappelijk relevant en waardevol project”, duidt gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs.

Praktijkervaring

Voor de leerlingen van Richtpunt campus Eeklo is het project een kans om vanuit hun opleiding een bijdrage te leveren aan de zorg voor hun leeftijdsgenoten. Bovendien is een reëel bouwproject met alle bijbehorende stappen (besprekingen, productkeuze, uitvoeringsontwerp, plaatsing, …) een mooie praktijkervaring en een goede voorbereiding op hun latere loopbaan.
“We vinden het bijzonder waardevol dat dit project mee wordt gerealiseerd door jongeren uit dezelfde generatie als onze twaalf patiënten. Bovendien staat de school open voor onze, niet altijd eenvoudige, eisen en wordt daaraan perfect voldaan”, vertelt Fritz Defloor, directeur zorgondersteunende diensten AZ Alma.

110 stuks

De leerlingen maken in totaal 110 kasten en verplaatsbare units in plaatmateriaal. De eerste 50 modules zijn klaar om te vertrekken, terwijl de overige volgend schooljaar worden opgeleverd. De leerlingen werken aan de hand van een basismodule waarop verschillende varianten zijn uitgewerkt. Zo ontstaat een modulair systeem dat kan wijzigen volgens van de behoeften van de gebruikers.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten