Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Lithobeton levert 10.000ste elektriciteitscabine

Lithobeton leverde op 24 februari zijn 10.000ste klantencabine die op het openbaar elektriciteitsnet wordt aangesloten. Ondanks de corona-maatregelen wilde Lithobeton dit bijzondere moment toch een feestelijk tintje geven. De cabine werd mooi verpakt en geplaatst in het bijzijn van de installateur Verhulst op de werf van Wanfercée-Baulet nabij Charleroi.

GEMINI - P20-10000 - WANFERCEE (25)
Lithobeton specialiseerde zich tot leverancier aan netbeheerders en vele elektro-installateurs actief in middenspanning-infrastructuur. Zo is Lithobeton de referentie op de Belgische markt voor geprefabriceerde betonnen cabines.  In de jongste 25 jaar werd het gamma fors uitgebreid met cabines van verschillende afmetingen (tot 9 m nuttige lengte) en dit zowel in een betreedbare als niet-betreedbare uitvoering.  De talrijke afwerkingsmogelijkheden en het uitgebreide aanbod aan deuren en roosters maken het gamma compleet.
 
Dankzij een doorgedreven opvolging en traceerbaarheid tijdens het productieproces bereiken alle cabineproducten volgens Lithobeton de hoogste kwaliteitsgraad en voldoen ze aan de strenge Europese en nationale producteisen.
 
De behuizing in prefabbeton is meer dan het product alleen. Dankzij zijn jarenlange expertise en innovatieve ideeën is Lithobeton er om bekend flexibele oplossingen aan te reiken waarbij de functionaliteit en dienstverlening centraal staan. Lithobeton onderscheidt zich hierdoor van de fabrikanten die het concept kopieerden door nieuwe uitdagingen aan te gaan en te kijken naar de behoeften van de evoluerende markt.
 
Deze strategische filosofie trekt de onderneming door op alle domeinen van de infrastructuurproducten die gefabriceerd worden over de twee vestigingen: Gistel en Baudour. Zo spant Lithobeton zich enorm in om de vragen en noden van alle actoren op de infrastructuurnetten (zowel voor wegenis, riolering als energie) te beantwoorden. Hierbij schenkt de onderneming de voorbije jaren veel aandacht aan het ontwikkelen van producten die helpen bij het infiltreren en draineren van hemelwater. 

In de eerste plaats wordt daarbij gedacht aan de vele poreuze en waterpasserende betonstraatstenen. Deze kleinschalige infiltrerende producten bieden zo iets meer dan monolieten verhardingen. Ook dankzij het uitgebreide assortiment aan kleuren, vormen en formaten, dragen ze bij aan een betere functionele leesbaarheid van de weginfrastructuur. In dat kader biedt Lithobeton ook twee types grasbetontegels aan: 33x22x10 (Ecolith) en 60x40x12 (Ecomax). Deze voldoen aan de sterkteklasse BC5 en zijn comfortabel om op te stappen. Ze worden vaak toegepast bij parkeerzones, wandelpaden en taludverstevigingen.
 
Aanvullend werd in samenwerking met de federatie Febestral de fietspadsteen ontwikkeld. Deze steen heeft een formaat van 30 bij 15 cm zonder velling. Indien deze typische steen met zorg en op een goede manier in de langsrichting worden aangelegd bieden ze volgens Lithobeton een net zo comfortabel fietspad als in doorlopende beton of asfalt.
 
Met het oog op een zo hoog mogelijk grondwaterpeil concipieerde Lithobeton infiltrerende waterbakken, straatkolken (o.a. standaardtype A/I, A/II en B/I, B/II) en U-kanalen. De ontwikkeling van deze producten houdt rekening met alle mogelijke functionele eisen van infiltratiehoeveelheid, bufferingscapaciteit, mechanische sterkte, maatvoering en veiligheid. Het past allemaal in de klimaatrobuuste wegopbouw die overheden en netbeheerders willen realiseren om zo tegemoet te komen aan de maatschappelijke oproep om het hemelwater lokaal te bufferen en vertraagd in de bodem te laten filtreren. Een eerste proefproject werd in opdracht van Aquafin gerealiseerd in Staden. Infiltratie en verharding kunnen wel degelijk hand in hand gaan.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten