Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Lokaal geproduceerde hennep biedt meer duurzame materiaalkeuzes

Voor het eerst worden in de Kempen tientallen hectares hennep geoogst om als duurzaam biobased isolatiemateriaal te dienen. Een groter aanbod aan lokale hennepproductie draagt bij tot het klimaat en zorgt voor een gevarieerder aanbod aan bouw- en isolatiematerialen.

Ontwerp zonder titel (8)
Adobe Stock

Lokaal geproduceerde ‘kalkhennep’ zal op termijn een gunstig, milderend effect hebben op de prijzen van isolatiematerialen en een belangrijke bijdrage leveren tot het realiseren van de gewenste energetische renovatiegolf in Vlaanderen.

“Biobased materialen maken steeds meer opgang in de bouw”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Naast traditionele materialen kiezen klanten steeds vaker voor kalkhennep, houtwol, cellulose of papiervlokken, kurk enz. Het aantal toepassingen blijft toenemen en het biedt dan ook een volwaardig alternatief. Biobased materialen zoals kalkhennep, die lokaal geproduceerd worden, zijn bovendien minder onderhevig aan internationale marktwerking.”

Op 11 september 2023 organiseert Embuild Vlaanderen op Kamp C hierover een studiedag. Er wordt meer toelichting gegeven over recente onderzoeksresultaten naar de energetische en milieuprestaties van biobased bouwmaterialen. Verschillende aannemers delen casestudies en praktijkervaringen. Ook wordt er een rondleiding gegeven in de Exploded View Beyond Building van het kunstencollectief Biobased Creations, waar een circulaire woning is opgebouwd uit 100 verschillende biobased materialen. En er is de kans om met verschillende lokale producenten kennis te maken

Info en inschrijving via de website van Embuild.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten