Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

De stad Mechelen start dit voorjaar de restauratie van twee waardevolle panden aan de Frederik de Merodestraat in het hart van de stad. Het leegstaande historische pand ‘t Schipke wordt gerestaureerd om er vervolgens een museumcafé in onder te brengen. Van 2022 tot eind 2023 worden de gevels, daken, goten en het houten schrijnwerk van museum Hof van Busleyden gerestaureerd.

Mechelen-restaureert-’t-Schipke-en-Hof-van-Busleyden

Via het Autonoom Gemeentebedrijf Mechelen Actief in Cultuur (AGB MAC) gunde de stad Mechelen beide percelen aan Artes Woudenberg nv voor een totaalbedrag van 2.573.620 €. Onroerend Erfgoed gaf toestemming om snel van start te gaan. De werken beginnen in de eerste helft van dit jaar en zullen duren tot eind 2023.

Hieronymus van Busleyden was kort na 1500 een belangrijke humanist in de Nederlanden. Als lid van de Grote Raad van Mechelen liet hij een prachtige paleiswoning in renaissancestijl inrichten. Hij ontving er belangrijke denkers, onder wie Erasmus en Thomas More.

Na een grondige restauratie en herinrichting opende het vernieuwde Museum Hof van Busleyden midden juni 2018. Het museum herbergt bovendien enkele topstukken. Hoewel het interieur van het Hof van Busleyden reeds werd afgewerkt in 2018, blijft een grondige restauratie van het exterieur, de daken, het buitenschrijnwerk en de gevels van Hof van Busleyden nodig. Hiervoor hebben de stad en AGB MAC de toekenning van de restauratiepremie afgewacht.

In ’t Schipke, een fraai achttiende-eeuws pand op de hoek van de Frederik de Merodestraat en Sint-Jansstraat, was van 1947 tot 2011 de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn gevestigd. “Het gebouw ‘t Schipke staat al meer dan tien jaar leeg. Om het pand niet verder te laten verloederen willen we zo snel mogelijk starten met de restauratie en de herbestemming. Als museumcafé is een grote meerwaarde voor het museum en de buurt”, zegt Koen Anciaux, de Mechelse schepen van Monumenten.

“Ons museum trekt steeds meer bezoekers uit zowel het eigen land als het buitenland, mede dankzij internationale toptentoonstellingen als Kinderen van de Renaissance en Uitbundig Verleden. Er ontbrak enkel nog een gezellig museumcafé. ‘t Schipke wordt een nieuwe toplocatie voor museumbezoekers, Mechelaars en buurtbewoners. Het terras op de binnenplaats van het museum zal zorgen voor sfeer en gezelligheid tijdens mooie lente- en zomerdagen”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer.

Toen Onroerend Erfgoed vorig jaar de vraag stelde of beide dossiers snel opgestart zouden kunnen worden, engageerde de stad Mechelen zich graag. Vlaams minister Matthias Diependaele kende twee voorlopige premies toe in juni 2021. De voorlopige premiebedragen zijn vastgelegd op  1.629.481 € en 365.234 €.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten