Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Metaglas ontwerpt nieuw SilentAir-gevelscherm

Metaglas heeft een speciale gevel geplaatst op het woonproject Converso in het Nederlandse Nieuwegein, goed voor 132 huur- en koopappartementen. Dit moet de hoge geluidsbelasting op de gevel verminderen. Converso heeft door haar aangrenzende 70 km-weg een te hoge geluidsbelasting op de gevel.

Metaglas ontwerpt nieuw SilentAir-gevelscherm  (3)
Rene de Wit. Blauwoogvlinder 37 4814ST Breda +31654723600

“De SilentAir gevelschermen, bestaande uit een glaspaneel met geluidsabsorberende cassettes, zijn voor de bestaande ramen aan de buitenzijde van een verblijfsruimte gemonteerd. Door deze toepassing kunnen de naar binnen draaiende ramen worden geopend om de verblijfsruimte te ventileren én wordt het geluid geabsorbeerd tot een maximum van 10 dB(A),” verklaart Waldo Duin, directeur van Metaglas.

Oplossingen

De nieuwe buitenruimtes aan de 70 km-weg vroegen echter om  andere oplossingen. “Alle balkons aan het zuiden zijn voorzien van enkel glas verticale schuiframen. Het bovenste paneel kan naar wens worden geopend of gesloten. In gesloten stand vormt dit de extra noodzakelijke barrière op de gevel waardoor het geluidscomfort binnen wordt gerealiseerd.

Wanneer men het balkon moet openen voor bijvoorbeeld ventilatie ontstaat er in openstand een balustrade. Langs de gehele breedte van Converso is op de begaande grond een geluidscherm geplaatst. Dit transparante geluidscherm houdt het geluid tegen, maar zorgt ook voor een onbelemmerd uitzicht voor de bewoners op de begaande grond. Een slim gebruik en diverse combinaties van geluidswerende producten zorgen ervoor dat Converso is omgetoverd tot een hypermodern appartementencomplex waarbij de geluidseisen van binnengeluid wordt nagestreefd”, meldt Waldo Duin. Voorts werd bij alle appartementen het glas vervangen door isolerend HR++-glas.

Geluidscomfort

Converso was vroeger een kantoorgebouw. “De transformatie van kantoren naar woonappartementen vergt vaak een pakket aanvullende akoestische oplossingen om aan het vereiste geluidscomfort te voldoen. Projecten staan vaak op plaatsen met een hoge geluidsbelasting en de wettelijke normen voor binnengeluid zijn strikt. Zodra de geluidsbelasting boven de uiterste grenswaarde komt, moet er een dove-gevel – een gevel waar geen raam open kan – worden gerealiseerd.

“Dit vormt dikwijls een uitdaging, omdat in de meeste gevallen het trappenhuis en de liften zich in de kern van het gebouw bevinden. Daaromheen worden dan vaak de nieuwe woningen gerealiseerd. In combinatie met de spuimogelijkheid in iedere verblijfsruimte is het transformeren van een kantoor naar woningen in bepaalde gevallen haast onmogelijk,” besluit Duin.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten