Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten. Elektriciteitstarieven zijn tien keer zo duur geworden, maar ook de lonen en transportkosten stijgen. De zinksmelter neemt ongeveer 1% van het Nederlandse stroomverbruik voor zijn rekening en is daarmee één van de grootste elektriciteitsafnemers in het land.

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Hoelang de fabriek zal stilliggen is niet bekend. De directie zal de situatie voortdurend evalueren. De ongeveer 400 personeelsleden krijgen voorlopig andere taken toegewezen. De Nederlandse zinksmelterij heeft een maximumcapaciteit van 315.000 ton zink per jaar en is één van de grootste van Europa.

De onderneming in Budel verminderde vorig najaar reeds de productiecapaciteit. Dat gebeurde intussen ook bij de andere Nyrstarsites in Balen en in Auby (Frankrijk). Deze laatste twee vestigingen blijven wel in bedrijf. Zink wordt onder meer gebruikt in de bouw en in batterijen. Het nieuws van de sluiting in Nederland jaagt de zinkprijs omhoog.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten