Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Nieuw valbeveiligingssysteem voor werken op hoogte

Het bedrijf PITH-Solutions heeft een nieuw valbeveiligingssysteem ontwikkeld om te voorkomen dat de gebruikers naar beneden kunnen vallen. Ze hangen van bovenaf via een vallijn vast aan een karbonnen paal. Ze zijn van boven aangelijnd, waardoor ze veiliger kunnen werken en geen last hebben van het systeem. Mensen die ermee werken voelen zich vrij en veilig.

Pith valbeveiliging1

Het nieuwe systeem is bestemd voor gebruikers die op hoogte moeten werken, zoals bij de aanleg en onderhoud van groendaken, het beklimmen van vrachtwagens, het lopen op bergingen of het werken aan of op machines. Het systeem werkt ook voor industriële installaties die regelmatig moeten onderhouden worden, nagekeken of opnieuw ingeregeld worden. En vaak betekent dit dat de gebruikers de installatie dus moeten beklimmen.

“De gebruikers worden van bovenaf beveiligd door middel van een ankerpunt of luchthaak dat zich boven hen bevindt en vastgemaakt is aan een mast. Daardoor garanderen we valfactor 0 of in het uiterste geval factor 1. De valfactor wordt in grote mate bepaald door de positionering van het ankerpunt. Als de werknemer toch zou vallen, wordt de val na 30 centimeter meteen gebroken. In veel andere al bestaande systemen zijn de bouwvakkers vaak van onderaan beveiligd, waardoor ze al minstens 3,5 meter naar beneden vallen”, zegt André Tijssen van PITH Solutions. 

Onderaan

Het nieuwe systeem van PITH-Solutions laat de bouwvakkers ook toe om van onderaan al beveiligd aan te lijnen en dus op een beveiligde manier de hoogte in te gaan. “De gebruiker is vanaf de grond af beveiligd, ook tijdens het beklimmen en afdalen van het object. In veel andere systemen moeten ze eerst naar boven klimmen en zich daar vastklikken en beveiligen, wat een risico inhoudt. Het systeem laat de gebruikers toe om vlot te werken. Ze merken niet dat ze eigenlijk vasthangen, omdat ze van boven aangelijnd zijn. Vanaf de grond kan met dit systeem een hoogte van 4,5 meter bereikt worden. Als er hoger moet gewerkt worden, dan moet de mast op de verdieping geplaatst worden”, zegt André Tijssen.

De mast is uit carbon vervaardigd en is 6 keer sterker dan een stalen variant. De mast rust op een anker, waaraan een valblok kan worden bevestigd. “Ankers kunnen in de grond worden geboord, in de vloer worden gestort of op een betonnen vloer worden bevestigd. Daar wordt dus de mast in vastgeklikt. Er zijn geen ankers nodig op de installatie of het object zelf. Daardoor is het systeem ook zeer geschikt voor gebruik bij lichte constructies,” zegt Tijssen.

Besparing

Na afloop wordt de mast weer van het anker gehaald. “Met een speciaal ontworpen vervoerssysteem is het eenvoudig door één persoon mee te nemen naar de volgende klus. Het systeem is in 5 à 10 minuten gebruiksklaar en is door één persoon op te zetten en te vervoeren. Het is een kostenefficiënte en flexibele oplossing. De permanente grondankers zijn een eenmalige investering die tientallen jaren meegaat. Op de ankers wordt de carbon mast bevestigd, die na gebruik weer meegenomen wordt naar de volgende klus. Vergeleken met terugkerende kosten van steigerbouw levert dit over de levensduur van een object een aanzienlijke besparing op. Als de ankerplaat permanent op of in de vloer wordt aangebracht, kan deze minimaal 20 jaar worden gebruikt zonder jaarlijkse inspecties en keuringen. Bij flexibel gebruik kunt u de ankerplaat samen met de mast meenemen bij de reguliere jaarlijkse keuring van uw andere valbeveiligingsproducten”, aldus Tijssen.

Het product is gekeurd volgens de eisen EN795-2012 type A. De verwachte levensduur van de ankers is minimaal 20 jaar. Het systeem is samengesteld uit duurzame (of duurzaam behandelde) materialen en voldoet aan klimaatklasse C3, Duurzaamheidsklasse ISO 12944.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten