Nieuwe isolatie met biocirculaire grondstoffen
Recticel Insulation lanceert een reeks polyurethaanoplossingen met 25% biocirculaire grondstoffen volgens het ‘Mass Balance’-principe. Hierdoor zou de CO2-uitstoot van deze ‘Impact’-reeks gemiddeld 43% lager liggen dan de standaardplaten, terwijl de technische en thermische prestaties, de levensduur en de lambdawaarde ongewijzigd blijven. De platen zijn tevens voorzien van meerlaagse bekledingen van PEFC-gecertificeerde houtvezels.
‘Mass Balance’ maakt het mogelijk om de overgang naar volledig circulaire materialen stapsgewijs te maken zonder de noodzaak aan nieuwe installaties. De methode is gebaseerd op het mengen van fossiele en hernieuwbare grondstoffen in de bestaande productiesystemen, en de biocirculaire grondstoffen toe te wijzen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. De nieuwe isolatieplaten voldoen aan de strenge normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert.
Een PIR-plaat bestaat traditioneel uit vier basisgrondstoffen: polyol, polyisocyanuraat (MDI), blaasmiddel en een bekleding. Recticel Insulation vervangt binnen de ‘Impact’-productlijn een deel van de MDI door grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong (zoals plantaardige frituurolie). Vandaag worden twee isolatieplaten in dit assortiment aangeboden. De ‘Eurowall Impact’ is een thermische isolatieplaat voor het isoleren van traditionele spouwmuren, terwijl de ‘Eurothane Silver Impact’ bestemd is voor platte daken. Deze laatste kan worden toegepast met geballaste, mechanisch bevestigde en verlijmde dakbedekkingssystemen en valt te combineren met verschillende daken zoals staal, hout, beton en steen.