Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Nog meer prijsstijgingen verwacht voor sommige bouwmaterialen

Bouwfederatie Embuild vroeg aan 341 leden-bouwbedrijven hoe de materialencrisis evolueert. Uit die rondvraag blijkt dat de bouwsector in de eerste maanden van dit jaar nog steeds aanzienlijke prijsstijgingen verwacht voor een aantal bouwmaterialen, zoals baksteen, dakpannen, cement en isolatiematerialen. Acht op de tien aannemers verwachten dat cement en cementproducten in de komende drie maanden duurder gaan worden. Eén op drie verwacht zelfs een prijsstijging van meer dan 10%. Ook bakstenen en dakpannen worden duurder volgens driekwart van de aannemers. 43,1% verwacht dat deze materialen zelfs meer dan 10% duurder gaan worden. Deze stijging is niet verwonderlijk, gezien de hoge energieprijzen en het feit dat er veel energie nodig is om bakstenen en dakpannen te produceren. Dat is ook de reden waarom twee derde van de aannemers ook prijsstijgingen verwacht voor glas.

Nog meer prijsstijgingen verwacht voor sommige bouwmaterialen

69,4% verwacht prijsstijgingen voor isolatiematerialen op basis van polyurethaan, 73,2% vreest prijsstijgingen voor de overige isolatiematerialen, 83,4% van de installateurs verwacht prijsstijgingen voor de materialen die in hun sector worden gebruikt. Voor staal, hout en non ferro metalen lijken de zwaarste prijsstijgingen dan weer achter de rug. Bijna de helft verwacht een stabilisatie van de houtprijzen. De prijs van hout daalde vorig jaar met 17,5%. Eén op vijf vermoedt zelfs dat de houtprijzen verder zullen dalen. Een gelijkaardig beeld zien we voor de staalprijzen. 41,4% denkt dat de staalprijzen in het eerste kwartaal van 2023 zullen stabiliseren, één op acht verwacht een daling. De prijs van staal nam in 2022 met 3,5% toe. Ondertussen nam ook de prijs van de non ferro metalen af met 12%.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten