Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Publi-reportage | Onderweg naar een cementvrije toekomst

I

Cementvrije toekomst bosch beton_ok

De duurzaamheidstransitie moet nu plaatsvinden als het aan Bosch Beton ligt. Het maken van duurzame keerwanden is belangrijk voor het verminderen van de co2 uitstoot. Dit begint al door te werken met duurzame grondstoffen en een duurzaam productieproces. Cementvrij produceren is voor Bosch Beton het ultieme doel. In vijf stappen willen ze doorwerken naar een cementvrije generatie keerwanden.

Komende jaren zal worden doorgewerkt aan een verdergaande hybridevariant waarbij het cementaandeel wederom kan worden teruggebracht. Alles met als einddoel om straks een cementvrije generatie als standaard te kunnen gaan produceren. En ook die cementloze variant is al ‘geboren’ volgens Van den Beuken. “We hebben de eerste cementloze geopolymeer keerwanden al geproduceerd. Inmiddels draaien deze mee in proeftuinen zodat we ze kunnen monitoren. Ook de komende periode zullen er nieuwe pilotprojecten worden opgestart.

Momenteel vallen volledig cementloze constructieve keerwanden nog buiten de bouwnormen. Dit bemoeilijkt het proces. Vanuit het betonakkoord wordt er doorgewerkt aan de uitgangspunten voor ‘beton op prestatie’. Hierdoor wordt het alvast mogelijk om meerdere projecten van constructieve geopolymeer keerwanden te voorzien. Uiteraard blijft veiligheid ten allen tijden voorop staan. In hun eigen laboratorium zijn de mengsels dan ook uitgebreid getest op druk- en treksterktes en zuuraantasting. Het grootste doel blijft een duurzaam product leveren wat zo lang mogelijk doet wat het moet doen.

Lees meer over de duurzame ambities van Bosch Beton

Stappenplan_ok
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten