Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Open gevel met glas in staal

Kledingmerk Marie Méro bouwde een nieuwe hoofdzetel in Aalter. De bedoeling was om de administratie, de logistiek, het ontwerp en de showroom op één site onder te brengen.

open gevel met glas in staal

Govaert & Vanhoutte Architects uit Brugge nam de uitdaging aan en realiseerde op de plaats van het oude magazijn een moderne nieuwbouw, die niet alleen esthetisch is, maar ook inzake binnencomfort en energie-efficiëntie een hoogvlieger mag worden genoemd.

Het ontwerp is minimalistisch met gesloten zijgevels en achterzijde, die werden opgebouwd met een prefabstructuur en afgewerkt met betonnen gevelpanelen. De enige uitzondering op deze geslotenheid is een uitsparing aan de linkerzijde. Contrasterend is de volledig open voorgevel, die uit een met glas ingevulde staalconstructie bestaat. Om de zonnestraling wat in te perken en het gebouw een speels karakter te geven, werd een houten barrage voor de glasgevels geplaatst.

Om het binnencomfort altijd te kunnen garanderen werd een VRV IV-systeem van Daikin geïnstalleerd dat snel op de wisselende zonneschijn en de  interne bezettingsgraad kan inspelen. Het systeem kent een variabele koelmiddeltemperatuurregeling die zich aan de afzonderlijke eisen van het gebouw aanpast en daarmee een hogere efficiëntie en grotere besparingen biedt.

Het nieuwe continu-verwarmingssysteem houdt in dat het verwarmingssysteem van het gebouw niet meer onderbroken wordt op het moment dat de ontdooicyclus de ijsvorming verwijdert van de externe spoelen. Warmte die normaal verloren gaat in airconditioning en koeling wordt overgebracht naar een warmwatervoorziening of getransporteerd naar zones in het gebouw die verwarmd moeten worden. Hierdoor wordt het energieverbruik aanzienlijk verminderd. Het volledige klimatiseringssysteem werd door installatiebedrijf Develtere geplaatst.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten